xiaomi_mi_8_lite_5.jpg

Amikor az érzés kerít hatalmába, hogy megvetted álmaid laptopját, és jön a legjobb barátod a merevlemezével és megannyi adattal és csak nézel, hogy most mitévő légy, hogy bírd működésre a gépeddel, neked is ismerős? Ezt egyszer-kétszer én is átéltem, de aztán megláttam a Gocomma faék egyszerűségű termékét, amivel pont ezt a hiányt tudom kiváltani. Azaz legyen akár SATA vagy IDE csatolófelületű meghajtó, azt a laptop USB portjára kötve máris használatba vehetem.

A Gocomma merevlemez csatlakozója egy merev kartonpapír dobozban érkezett meg hozzám. Nem vártam extra tartalmat vagy teljesen felesleges tartozékokat. Nekem csak az kell, hogy működjön az eszköz!

p1040772.JPG

 A dobozban egy USB 3.0 adatsebessége felkészített 1 méter hosszúságú kábel található. Egy adapter, ami EU szabványú. Én még a megjelenéskor rendeltem, így én még sajnos US csatlakozóval kaptam, de azóta van EU szabványú is (itt meg tudod nézni). A csomagban van még egy rövid, de lényegre törő leírás, egy 3.5 colos meghajtóhoz szükséges tápkábel és maga az eszköz.

p1040773.JPG

p1040775.JPG

Az átalakítóra egy 44 tűs 3.5 colos meghajtó, egy 40 tűs 2.5 colos és egy SATA csatlakozójú meghajtó csatlakoztatható. Tehát egy régebbi IDE-s merevlemezt, vagy optikai meghajtót, egy régi 2.5 colos laptop merevlemezt vagy egy 3.5, illetve 2.5 colos SATA csatlakozófelülettel ellátott eszközt is használhatunk. De még arra is jó, hogy ha épp most váltottunk asztali gépről laptopra, amiben nincs optikai meghajtó, és még rengeteg DVD vagy CD lemezzel rendelkezünk, esetleg szükségünk van egy DVD íróra, akkor a régi meghajtó jó szolgálatot tehet az átalakítóval az új laptopunk mellett.

p1040776.JPG

p1040777.JPG

p1040778.JPG

p1040779.JPG

Az eszköz hátsó részén találkozhatunk a be/ki kapcsolóval, a tápcsatlakozóval, az USB porttal és a 3.5 colos meghajtók számára fenntartott tápcsatlakozóval. Ehhez kapjuk a már említett kis átalakító kábelt is, ezt kell bedugni a külső merevlemezünkbe, hogy a tápról megfelelő mennyiségű áramot vehessen fel.

 

A nagy próba

Első dolgunk, hogy kössük össze számítógépünket, laptopunkat az átalakítóval. Szerencsére, ha egy 2.5 colos SATA merevlemezt szeretnénk összekötni a géppel, hogy friss biztonsági mentést készítsünk az adatainkról, akkor még az adapterra sem lesz szükség. Az USB 3.0 port által leadott áramerősség elég meghajtani a kisméretű merevlemezt, így máris csökken a kábelek száma az asztalon. Csak át kell billentenünk a kapcsolót „on” állásba és máris felpörög a HDD.

p1040783.JPG

A nagyobb méretű meghajtókhoz használnunk kell már az adaptert is, és az átalakító plusz kábelét, hogy meghajtsa a merevlemezt. Mivel három csatlakozó található az átalakítón, akár egyszerre több eszközt is ráköthetünk, de ilyenkor számolnunk kell a sebesség csökkenésével. Az átalakító tetején található LED-ek jelzik a működő meghajtók számát, így az én esetemben a két oldalsó LED világít, hiszen két merevlemezt tettem rá a két portjára.

p1040867.JPG

p1040868.JPG

Ne lepődjünk meg, de amíg nincs az adapter USB portja a számítógépünkhöz csatlakoztatva, addig nem kapcsol be az eszköz és nem indítja el a külső merevlemezt. Az első két bekapcsoláskor azt hittem, hogy elrontottam valamit, utána próbálgattam és valóban. Csak akkor engedi áram alá helyezni az eszközt, ha érzékeli, hogy csatlakoztattuk azt a számítógépünkhöz. Egy régi 2004-ben gyártott IDE csatlakozófelülettel ellátott merevlemezzel próbáltam ki először, hogy rámásoltam pár fájlt. Az USB 3.0 portnak köszönhetően a régi merevlemezre való írás sebessége így is 58mb/s körüli volt, ami remek eredmény. A kis 2.5 colos, SATA 3 merevlemezemre pedig több, mint 100mb/s sebességgel tudtam írni. Ha lenne egy gyors külső SSD meghajtóm, akkor azt is ráraktam volna, hogy megnézzem, milyen sebességet kapok. De szerencsére az USB 3.0 kellően gyors. Így, ezek után már az ultrabookomhoz is akármilyen merevelmezt csatlakoztathatok, ha valakinek gyorsan másolni kell valamit.

p1040869.JPG

Szinte életmentő ez a kis kiegészítő, a maga 16.94$-os árával, amivel így akár egy külső optikai meghajtót csatlakoztathatunk a számítógépünkhöz vagy éppenséggel három darab különböző csatlakozással szerelt merevlemezt is. Így elfelejthetjük a gépház folyamatos megbontását, de legfőképp a laptopot használók fognak nagyon örülni ennek a terméknek, hiszen így bármilyen meghajtót könnyedén csatlakoztathatnak a gépükhöz.

A Gocomma termékét itt találod

Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot!
Oszd meg az ismerőseiddel is, hogy ők is tudjanak a hírről

Csatlakozz a Facebook követőink táborába!

Megosztás

Hozzászólás