Az Alfawise RST2056 elektromos fogkefe egy minden igényt kielégítő termék, ami alacsony árral és indukciós töltési lehetőséggel veszi fel a harcot a konkurencia ellen.

Az elektromos fogkefék, mint minden műszaki jellegű háztartási termék piaca, folyamatosan növekszik. Nem könnyű a rengeteg termék között megtalálni a számunkra ideálisat. Fontos az ár, a megbízhatóság és a megfelelő tisztítás, amiben a tesztünk ideje alatt kiderült, az egyik arany középutat az Alfawise RST2056 elektromos fogkeféje jelenti.

Az fogkeféket két nagy csoportra lehet osztani, hagyományos és elektromos fogkefékre gondolhatunk. Míg a hagyományos fogkefék esetében sokkal kevesebb különbséget találunk, addig az elektromos társainál kiszélesedik a paletta és vele együtt a tudás is. Választhatunk elemes vagy akkumulátoros verziót, nézhetünk sima elektromos, szónikus vagy ultrahangos verziót. De megnehezítheti a választást az is, hogy csak egy „átlagos” elektromos fogkefét vagy okos funkciókkal ellátott verziót szeretnénk. Utóbbi kiértékeli a fogmosási szokásainkat, képes különböző tanácsokkal ellátni és jelez a mobiltelefonunkon keresztül, ha eljött az ideje a fej cseréjének. Ilyen például a náluk is járt Xiaomi Soocas X3 is.

Az Alfawise az RST2056 termékével belőtte azt a piacot, amit a legtöbb felhasználó keres. Egy külsejében is letisztult, nem kelt „olcsó” hatást, de elegendő tisztítási funkcióval bír. Nem elemes, hanem bépítettő akkumulátort kapott és a könnyebb, elegánsabb áramellátásához indukciós töltést alkalmaz, így csak bele kell állítani a dokkolójába és indulhat a töltés.

 

Kicsomagolás

Alfawise RST2056

Az Alfawise termékek közül pár már megfordult nálunk, többek között kisméretű, Windows 10-es számítógép is, de már próbáltunk tőlük egy valóban olcsó elektromos fogkefét is, amit úgy készítettek el, hogy ár/érték kategóriában szintén verhetetlen volt. A gyártó sosem a külcsínre fektette a fejlesztési pénzt. Nincs ez most sem másként, egy mondhatni átlagos téglalap alakú dobozban érkezett az elektromos fogkefe, amiben egy műanyag tálcán találjuk a tartozékokat. Magán a fogkefén kívül kapunk egy EU csatlakozójú indukciós töltőt, tehát nem kell hozzá semmilyen átalakító, a terméket az európai piacra szánta a gyártó. Kapunk még három darab pót fejet, fehér, kék és ezüstszínű nyak peremmel. Ez akkor jöhet jól, ha nem akarunk több elektromos fogkefét vásárolni, hiszen mivel a fejek könnyedén eltávolíthatóak, a család többi tagjának, más-más színű csere fejeket adhatunk. Így egy elektromos fogkefét többen is használhatnak. A csomag egy angol nyelvű leírást is tartalmaz, ahol a főbb funkciókról olvashatunk.

Az Alfawise RST2056 mérete átlagosnak mondható, 25 centiméteres magasságához 2,5 centiméteres szélesség társul, így valamivel kisebb, mint a Xiaomi Soocas X3 elektromos fogkefém. A fehér színű ház oldalai íveltek. A talp rész ezüstös-szürkés borítást kapott, az indukciós töltőben való stabil pozíciót segíti az alul található kis mélyedés. A test középső részén egy ívelt átlátszó rész alatt kaptak helyet a funkciógombok és a különböző módok visszajelzései. Szerencsére nem bonyolították túl a működést, de a Xiaomi fogkefétől eltérően itt jobban tetszett, hogy külön gombbal érhetjük el a be/ki kapcsolást és egy másikkal a különböző funkciókat.

Alfawise RST2056

Az elkeskenyedő nyak rész várja a cserélhető fejeket, amin DuPont sörték kaptak helyet. A sörték közötti kék színűek, egyben indikátorok is. Segítségükkel könnyebben láthatjuk, hogy mikor kell fejet váltanunk, hiszen a kék szín a folyamatos használat közben halványodni kezd, jelezve a cserét.

Alfawise RST2056

 

A nagy próba

 

A fogkefét az első használat előtt nem tettem fel tölteni, megvártam míg jelez, hogy merülőben van, majd utána tettem fel a töltőre, hogy egy teljes használati időszakot letudjak mérni vele. Funkciók közül négyet választhatunk. Mivel két külön gomb található rajta, így sokkal könnyebb kiválasztani még a bekapcsolás előtt a kívánt módot.

  • A mód váltó gombot megnyomva választhatjuk a gyors rezgésszámú, szónikus tisztítás 31.000 rezgés/perc sebességű módját,
  • A Soft jelzésű egy jóval lágyabb fogtisztítás, ami óvja az ínyt,
  • Fehérítő, ami a 40.000 rezgés percenkénti sebességével tisztít,
  • A masszázs funkcióval gyors egymásutánban váltakozik a normál tisztító és az erős fehérítő mód.

Személy szerint a Soft jelzésű módot kedvelem. A Xiaomi fogkefémen is ezt használom, bár néha ott is túlságosan erősnek érzem ezt a fokozatot. Az Alfawise valószínűleg alacsonyabb rezgésszámon tisztít ebben a módban, mint a Xiaomi, így nekem itt ez jobban tetszett, mint a saját fogkefémnél.

Működés közben

Követjük a két perces fogmosás aranyszabályát? Nem baj, ha nem. A fogkefe méri az időtartamot, így két perc után automatikusan kikapcsol. Természetesen itt is beállítottak egy jelzés módot, hogy könnyebben fel tudjuk osztani ezt a két percet és ne kelljen fejben folyamatosan számolnunk a másodperceket. Ennek köszönhetően 30 másodpercenként egy pillanatra leáll a rezgés, így jelezve az időt.

Minden műszaki termék, amit víz közelben használunk jó, ha el van látva tanúsítvánnyal, hogy tudjuk, milyen igénybevételnek tehetjük ki. Az Alfawise fogkeféje IPX7 védettséggel rendelkezik, tehát akkor sem lesz baja, ha beleejtjük a vízzel teli mosdókagylóba.

A fogkefe töltése nagyon egyszerű. Csak be kell dugjuk a konnektorba a töltőjét és bele kell állítanunk a fogkefét. Ha a fogkefén a „Charge” felirat melletti LED zöldre vált, feltöltött az akkumulátor. A mellékelt fejek cseréje nagyon egyszerű, csak le kell húzzuk a szárról és felhelyezhetjük az újabb fejet. Az Alfawise termékekben az a pozitívum, hogy a pót kiegészítők, a mi esetünkben a csere fejekért sem kérnek sokat. Egy három darabos szett 3,7$-ba kerül, amivel így 9 hónapra elegendő pót fejet vásárolhatunk.

Az Alfawise RST2056 egy 650mAh kapacitású beépített akkumulátort kapott, amit a leírás szerint az első használat előtt 24 órán keresztül kell töltenünk. Én azt tapasztaltam, hogy 8 óra töltés elegendő neki, és még így is sikerült túlszárnyalnom. A gyárilag írt 15 napra elegendő akku kapacitást a napi két, néha három fogmosással.

Az összeszerelésben nincs hiba, ahogyan a működésben sem. Mindenben hozta az elvártakat, így valóban egy jó ár/érték arányú terméket dobott össze a gyártó. Piros pont az indukciós töltésért, hiszen ez általában csak a drágább termékek privilégiuma szokott lenni. A kezdő csomagban megtalálható pótfejekkel egy jó darabig nem kell az utánpótláson gondolkodnunk. De jó hír, hogy ha újabbakat kell vásárolnunk, akkor ezeket a nevesebb gyártókkal ellentétben olcsóbban tehetjük meg.

Így az Alfawise RST2056 nagyon ajánlott vétel, amiben nem fogunk csalódni. Jelenleg 25,5$-os áron kapható a három darab pótfejjel ellátott elektromos fogkefe.

 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot!
Oszd meg az ismerőseiddel is, hogy ők is tudjanak a hírről

Megosztás

Hozzászólás