_1_eredmeny12018_07_24_19-14-20.jpg

A jól bevált dolgokon nem szabad változtatni. Sokszor hallottam ezt. De, én nem változtattam a korábban kipróbált Xiaomi vezeték nélkül is kommunikáló hőmérséklet és páratartalom szenzorával, hanem beszereztem mellé még egyet, a már E-ink technológiát használó változatból, mert szerettem volna a hálószoba mellett a nappalit is felszerelni egy ilyen kis eszközzel.

A nagyon furán hangzó MiaoMiaoCe MMC – C201 már nem a Mi Home alkalmazással monitorozható, vezeték nélküli technológiát használja, hanem ez egy egyszerű, WiFi és Bluetooth kapcsolatot mellőző termék, amelynek egyetlen funkciója, a helyiségben mért hőmérséklet és páratartalom kijelzése. Tehát jól fog jönni, ha nem abban a helyiségben vagyok, ahol a termosztáton megtudnám nézni, hogy hány fok van a házban, de a páratartalomról is információt kapok.

Kicsomagolás

p1030215.JPG

Tudtam mivel lesz dolgom, így nem vártam sok kiegészítőt és több oldalt megtöltő leírás a termékről. Kis négyszögletes, a termék fotójával ellátott dobozban egy rövid leírás, kétoldalú ragasztócsík, egyik oldalán ragasztóval ellátott, más fele pedig mágneses csík, egy műanyag talp és maga az E-ink kijelzős szenzor érkezett.

p1030217.JPG

p1030218.JPG

A kis tájékoztatót benne is hagytam a dobozban, nekem csak a tartó állvány és maga a termék kellett. Mindegyiket egy kis zacskóba csomagolták. A szürke talpon csak a MiaoMiaoCe család logója, egy bagoly látható. A hőmérő fehér alapszínét a szürke kijelző körüli sáv töri meg. 6.45 x 45 x 0.97 centiméteres és a súlya sem nagy, csupán 36 grammot nyom. Az élei lekerekítettek, oldalai íveltek.

p1030224.JPG

A hőmérőn csak egyetlen gomb található, ez pedig az eltávolítható hátlap alatt kapott helyet és a Celsius/Fahrenheit hőmérséklet megjelenítést változtathatjuk meg vele. A hátlap alatt bújik meg a működéséhez szükséges CR2032 típusú 3V-os elem, ami az energiatakarékos E-ink kijelzővel, a gyártói adatok szerint egy teljes évig képes működtetni a kis szenzort. Szerencsére egy mozdulattal kicserélhetjük az elemet, amiről az első bekapcsoláskor el kell távolítani a műanyag fület, hogy energiához jusson a MiaoMiaoCe. A hátlapot visszapattintva egy kis jelzést találunk, ide helyezhetjük fel a mellékelt kétoldalú ragasztót, ha valahová felszeretnénk helyezni a hőmérőt.

p1030229.JPG

p1030233.JPG

A hőmérő az oldalán található öt kis furat alatt található szenzorral képes mérni ±0,3°C pontossággal a hőmérsékletet, és ±3% pontossággal a relatív páratartalmat.

A nagy próba

p1030242.JPG

Az elem alatt található műanyag lapot eltávolítottam, visszapattintottam a hátlapot és azonnal működésbe jött az új jövevény. Én még egyelőre nem ragasztottam fel, de valószínű, hogy vagy a mellékelt mágnes csíkkal vagy a talpba állítva fogom használni. A mágnesnek köszönhetően, akár a hűtőszekrény oldalára is felhelyezhetjük. Mivel  a szenzor kis méretekkel rendelkezik, ezért ott sem lesz zavaró.

p1030241.JPG

Egyelőre a talpas megoldásnál maradtam, így egy kicsit hátradőlve áll a hőmérő a neki szánt tartóban. Kíváncsi voltam, hogy ha már van egy szintén Xiaomi gyártmányú hőmérőm, akkor lesz-e különbség a két eszköz által mutatott adatok között. Így lehelyeztem őket egymás mellé, majd hagytam őket pár percig feküdni. Az már azonnal észrevehető volt, hogy a korábbi LCD kijelzővel szerelt változat azonnal reagál a hőmérséklet és páratartalom változására, míg az E-ink kijelzővel szerelt verzió, mintha úgy működne, hogy amíg csak tizedpontosságú eltérés van az adott időben mért hőmérsékletben, akkor sokkal lassabban változik a hőmérséklet. Tehát ha 23,3 Celsius fokról 23,4-23,5 Celsius fokra változik, akkor ritkábban frissíti jelzett hőmérsékletet. Mintha úgy volna vele, hogy 1-2 tized fok különbségért nem éri meg energiát használni a kijelző frissítésért. Viszont ha kiviszem ebben a jó nyári melegben az udvarra, akkor szinte azonnal vált a kijelzőn megjelenő hőmérséklet, tehát valószínű, hogy míg a kis eltérésnél lassabban frissíti a képet, addig drasztikusabb hőmérséklet vagy páratartalom változásnál pedig azonnal vált.

p1030255.JPG

Összehasonlítás

A két eszközt egymás mellett hagyva egy kis időre csak azt vettem észre, hogy beálltak szinte azonos mért adatokra. A kerek, LCD kijelzős hőmérő képes tized százaléknyi pontossággal megjeleníteni a páratartalmat, az újabb E-ink kijelzős verzió erre nem képes, csak a mért, egész százalékot jelzi ki. A régebbi verziójú hőmérő hőmérséklet és páratartalom jelzése egy tizeddel változott néha, tehát majdnem tizedre azonos adatokat kaptam vissza mindkét eszközről.

A kijelzője 2.3 colos E-ink technológiájú, tehát nem bocsájt ki fényt, hanem olyan, mintha egy elektronikus papírt néznénk. Előnye, hogy nagy betekintési szögekkel rendelkezik, így míg a korábbi LCD kijelzős hőmérőm kijelzőjén megjelenő tartalom oldalról már nem annyira jól olvasható, addig az E-ink kijelzővel ellátott verzió bármilyen szögből éles, kontrasztos képet ad. Előnye, hogy csak a megjelenített tartalom frissítésekor fogyaszt energiát.

p1030257.JPG

Az eszköz kizárólag beltérben használható 0-60 Celsius fok között. Természetesen nem csak a hőmérséklet kijelzés a fő profilja, hanem a páratartalom mérése is. Ezt a hőmérséklet alatt százalékban kapjuk meg, ami mellett egy kis fejet mintázó figura is megjelenik, ami így 6 különböző jelzést képes adni. Komfortos, hideg vagy épp meleg van a helyiségben, túl száraz vagy épp túl párás a levegő, de mindezek mellett még képes kombinálni is tehát jelzi, ha száraz-meleg, vagy ha épp párás-meleg idő van.

_1_eredmeny12018_07_24_21-14-20.jpg

Tényleg egy nagyon egyszerű kis terméket rakott össze a Xiaomi. El is gondolkodtam rajta, hogy szépen lassan lecserélem a család idősebb tagjainak oly sokat szolgált higanyos szobahőmérőjét, hiszen a nagy kijelzőjének hála ott is tökéletesen megállja majd a helyét. És sokszor az a legjobb dolog, ami nincs túlbonyolítva.

A kis Xiaomi hőmérőt, ahonnan beszereztem, most 22,59$-os áron árulják. De a Gearbest mindig kitalál valamit, így van egy kis trükk, hogyan csökkentsd a termék árát! Ha a linket a mobiltelefonos Gearbest alkalmazással nyitod meg, vagy a számítógépen megnyitva szintén a Gearbest telefonos alkalmazásával beolvasod az QR kódot, akkor 14,99$-ra csökken a termék ára, így a termék árának több, mint harmadával csökkenthetjük az árat.

_1_eredmeny12018_07_24_21-16-05.jpg

A Xiaomi E-ink kjelzős hőmérséklet és páratartalom jelzőjét itt találod

Vagy beszerezhető ezen a linken

Tetszett a cikk? Oszd meg, hogy az ismerőseid is tudjanak róla!

Ha tetszett a cikk,  Like-old az oldalt

Oszd meg barátaiddal Facebookon, Pinteresten, Twitteren hogy még több ember olvashassa ezt a bejegyzést

Ez a kép jelképezi az általad beszúrt forrás kódot. A kép csupán a kód helyét jelzi, a kód által megjelenített elem méreteit és elrendezését nem, erre használd az előnézet gombot!

Megosztás

Hozzászólás