xiaomi-mi-band-3-6_eredmeny.jpg

Biztos sokan, legalább annyira várták ennek a terméknek a megjelenését, mint én, hiszen a Mi Band, a Xiaomi low budget okoskarkötőjének indult, aztán olyan fejlődősen ment keresztül, hogy nem mondhatjuk rá, hogy csak egy sima aktivitásmérő lett belőle.

A 2014-ben bemutatott Mi Band széria, olyan nagy gyártók termékét is túlélte, mint például a Microsoft Band, amit elég gyorsan elfelejtettünk pedig nekem kifejezetten tetszett a sokak által negatív kritikákkal illetett külső. A Mi Band-ből pedig már a 3. típusnál tartunk, ami szám szerint, sorban a negyedik Xiaomi okoskarkötő, hiszen a kijelző nélküli Mi Band után jött az Mi Band 1S, majd a már OLED kijelzővel rendelkező Mi Band 2, most pedig az idén májusában bemutatott Mi Band 3-at tartjuk a kezünkben, ami már most óriási siker, hiszen rövid idő alatt már több, mint egymillió darab talált gazdára.

Számomra a kínai gyártó okoskarkötőivel való ismerkedés a legelső példánnyal kezdődött, majd sokáig nem is használtam mást, úgy gondoltam nem kell nekem sem az 1S, sem a Mi Band 2. Tartott ez addig a pontig, amíg meg nem vásároltam a gyártó első óráját a Xiaomi és Huami közös gyermekeként megszületett Pace-t. Azután nem sokkal később jött az Amazfit 2 (Stratos) és a Bip is, amiket szintén kipróbáltunk. Most pedig úgy gondoltuk, hogy ha már ennyire sok kellemes meglepetést okozott anno a gyártó első okoskarkötője, akkor illő volna a pár generációnyi kimaradás után újra kipróbálni mit tudott újítani a Xiaomi ezen a téren.

Kicsomagolás

p1020759.JPG

A csomag Xiaomi szerűen egyszerű. Egy fehér, aminek a teteje átlátszó műanyag, hogy azonnal elcsábítson, amint megpillantjuk szívűnk választottját. A tetőt felnyitva egy kis füllel eltávolítható papírtálcán pihen a karkötő magja. Megmaradt a két részből álló kivitel, amit eddig megszokhattunk, hiszen így nem csak vízállósági szempontokat nézve biztonságosabb a mag helye a karkötő szíjában, hanem így újfent lehetőség nyílik arra, hogy beszerezzük a nekünk tetsző karpántot. A tálca alatt egy kínai nyelvű pár oldalas leírást és egy külön fakkban az USB csatlakozóval szerelt töltőt találjuk.

p1020761.JPG

A fekete maghoz egy sötétszürke, majdnem fekete szíjat kapunk. A szilikonból készült pántot 12 különböző méretre állíthatjuk be, így 155-216mm közötti csuklóméretűek lehetnek boldogok. Nekem pont a középső állás volt az ideális. A magot alulról kell behelyezni a szíjba. Olyan masszívan, passzentosan ül a helyén, hogy a szilikon és műanyag találkozásánál a körmöm hegye sem fért be. Nem hiába ennyire pontos az illesztés, hiszen 5ATM nyomást is ki kell bírnia.

p1020768.JPG

p1020763.JPG

A Mi Band lelke, a már említett „mag”, amit nevezhetünk az egész termék lényegének, hiszen egy nagyobbacska kapszulaszerű formát kapunk, ezen találjuk meg a töltéshez szükséges csatlakozót, a pulzusmérő szenzort és a kijelzőt is.

p1020988.JPG

A kis kapszula hátulján az optikai pulzusmérő szenzor és a „Mi” logó látható. Oldalainak belső része viszonylag mélyen ül, ez garantálja, hogy ne érje víz a töltőcsatlakozót, ami a mag oldalán kapott helyet.

p1020992.JPG

p1020989.JPG

p1030001.JPG

Az előlap oldalai lekerekítettek. A Mi Band 2-nél megismert 0.42 colos AMOLED kijelzőt egy 0.78 colos PMOLED (Passzív Mátrix OLED) érintőkijelzőre cserélték, így már 193ppi pixelsűrűséget kapunk. A sima front részt nem töri meg a fő gomb, hiszen ott csücsül a kijelző alatt a kis kör alakú, 8 mm átmérőjű érintésérzékeny gombunk,. Nekem tetszik, hogy az egész előlap egy darabban van és nem határolja külön rész a funkciók kiválasztásához szükséges gombot.

p1020999.JPG

p1020998.JPG

p1020776.JPG

A nagy próba

 p1030005.JPG

Nem csak a leírás kínai, hanem maga a Band 3 menüje is. A Xiaomi termékeinél ez nem meglepő, találkoztunk már náluk hasonló furcsaságokkal, hiszen a hazai piacuk mégiscsak nagyobb, mint az európai régió, így első körben hazai pályán jelennek meg a termékeik, majd úgy jön a globális letámadás. Akárcsak a Xiaomi Mi 8 esetében is, ami sok helyen még csak Kínai és Angol nyelvű felülettel érhető el. Így én is csak remélem, hogy hamarosan egy szoftveres frissítéssel felkerül az Angol nyelv is a termékre, amit nem hivatalosan már most is megtehetünk. Körülbelül pár perc kellett ahhoz, hogy kiismerjem magamat a menüben, hiszen sok információt nem tud megjeleníteni a kis kijelző és minden menüpontnak van ikonja, úgyhogy engem egyáltalán nem zavarnak az ikonok alatti írásjelek. Főleg azért sem, mert a telefonomra telepített Mi Fit alkalmazás felülete Magyar nyelvű.

246x0w.jpg

Ahogyan a Mi Band és Xiaomi Bip okosóránál is, itt is a már említett Mi Fit alkalmazást kell feltelepítsük, hogy kapcsolatot teremtsünk a karkötő és az okostelefonunk vagy táblagépünk között. Az alkalmazás természetesen kompatibilis az Android és iOS rendszerekkel is. Pár napja jött egy frissítés a karkötőhöz, amivel már az ékezetes karaktereket is képes megjeleníteni, ha üzenetet kapunk, bár itt-ott még vannak hiányosságok. Ezzel a frissítéssel érkezett meg egyúttal az a funkció is, hogy ha a karkötőt magam felé döntöm, akkor felvillan a kijelző.
1_75.jpg

Egyszerű, ezért lehet szeretni

Ha valamelyik korábbi Mi Band szériát használod, akkor nem lesz újdonság az alkalmazás használata. Az app főképernyőjén az óra által mért adatokat találjuk. Nem kell semmit sem tennünk, hogy a Mi Band 3 monitorozza a tevékenységünket. Nem kell elindítani egy funkciót sem, ha épp azt szeretnénk, hogy számolja a lépéseinket vagy, hogy mérje hogyan és mekkora távot futunk, de még azt sem, hogy az esti alvásnál monitorozza, hogy mikor feküdtünk, illetve keltünk fel. Eközben természetesen még a pulzusunkat is képes mérni és jelzi, hogy például mennyi időt töltöttünk mélyalvásban. És ezek azok a dolgok, amiért szeretni lehet a Mi Band szériát. Ilyennek kell lennie egy olcsó aktivitásmérőnek, amit nem kell külön beállítanunk, nyomkodnunk, hogy egyes funkciókat használjunk rajta. Csendben figyel a karunkon, nekünk pedig szinte semmi dolgunk sincs.
p1030018.JPG

Természetesen nem kell a telefonod ahhoz, hogy az okoskarkötő néhány alapfunkcióját használatba vehesd. Az érintésérzékeny gomb megnyomásával felvillan a kijelző. Mivel érintőkijelzőről beszélünk, így függőleges és vízszintes suhintó mozdulatokkal lehet navigálni a főbb menüpontok között.

p1030050.JPG

Az első csoport az aktivitásmérés, itt megjeleníti, hogy hány lépést és mekkora távolságot tettünk meg aznap, kijelzi, hogy mennyi kalóriát égettünk el és itt találjuk meg a sor végén a Mi Band 3 akkumulátor kapacitásának kijelzését is.

p1030051.JPG

A második pont a pulzusmérés. Magán a karkötőn nem tudjuk visszanézni, hogy korábban milyen értékeket mért, mik voltak a korábbi eredmények, az apró kijelző nem is lenne erre a legalkalmasabb. Az pulzusmérés lehet automatikus, amit a Mi Fit alkalmazásban állíthatunk be, de természetesen lehetőség van manuális mérésre is. Itt csak nyomva kell tartanunk az ujjunkat a gombon és amint felvillan az indítást jelző nyolc darab pötty, már indul is a mérés. Házon belül a Xiaomi Stratos órával mértem le ezt a funkciót és szinte közel azonos értékeket mutatott, mind a két óra.

p1030052.JPG

Természetesen nem maradt ki az időjárás rész sem, így az aznapi adatok mellett még a következő két nap időjárás előrejelzését is láthatjuk, amit a telefonunkon keresztül szinkronizál.

p1030053.JPG

p1030047.JPG

Alatta egy értesítési menüt találunk, itt olvashatjuk el azokat a push üzeneteket, amiket a telefonunk küldött az órára. Ez csak arra való, hogy ha értesítésünk jött, akkor megtudjuk, hogy ki a feladója és az e-mail tárgya vagy a kapott szöveg első pár szava.

p1030055.JPG

A legutolsó pontot tekinthetjük egy amolyan alkalmazás központnak, itt találjuk a stoppert, amit szintén a pulzusméréshez hasonlóan, az előlapon található érintésérzékeny gomb nyomva tartásával indíthatunk el. Mellette az egy gombos telefon némítást találjuk. Így ha épp egy megbeszélésen vagy egy főiskolai előadáson vagyunk, akkor nem kell a telefonunkkal bíbelődni, hogy előkeressük a táskánkból, hogy lenémítsuk azt, hanem ezt megtehetjük a karkötőről is. Az értesítések továbbra is csendben a Mi Band 3 fogja megjeleníteni. Kapunk telefon kereső funkciót is, ami rettentő hangosan szólaltatja meg a telefont, de itt kapott helyet egy kis megjelenés módosítási beállítás is, amivel három óra típust állíthatunk be a kezdőképernyőre.
screenshot_20180703-133500.jpg

A kezdőoldalon találjuk a már a Xiaomi Amazfit Bip-nél is látott legfontosabb adatokat, az utolsó mért alvási adatainkat, napi elért eredményeinket, mért lépés (méterben megadva és az elégetett kalória mértékét) illetve az utolsó tevékenységeinket, utoljára mért pulzusunkat.

4_40.jpg

A fent, nagy körben található lépésszámra bökve kijelzi, hogy az adott napot mennyit sétáltunk. Itt láthatjuk, hogy nekem az adott lépésszámom 7654 volt (amivel szerinte, az adott területen belül megelőztem a felhasználók 88%-át), amellyel így 5.7km-t tettem meg gyalog és így generál egy számot belőle, amivel azt mondja nekem, hogy 201 kcal és 26 gramm zsírt égettem el. Lejjebb görgetve láthatjuk, hogy mennyi ideig tartott a séta, hány métert tettem meg és ezzel mennyi kalóriát égettem el.

screenshot_20180703-172623.jpg

Nagyon szuper, hogy automatikusan érzékeli, hogy épp mit csinálunk és magától nyomon követi a folyamatot. Az ezek alatti információn jókat derültem. Kijelzi, hogy az elmúlt 30 nap aktivitása alatt mennyi volt az átlag lépésem és az megtett kilométerem gyalog, illetve azt is megmondja, bár azért én ezt nem nagyon hiszem, hogy 1.09 liter üzemanyagot spóroltam meg az eddigi sétáimmal.

Tevékenység

Természetesen a karkötő fő funkciója az aktivitásunk mérése. A Xiaomi óráival ellentétben itt nincs több tíz lehetőségünk arra, hogy külön sport módokat válasszunk, hogy megnézzük mennyi kalóriát égettünk el egy tenisz vagy focimeccs közben (a Xiaomi Stratos erre is képes). A Mi Band 3, ahogyan a széria korábbi tajgai is folyamatosan monitorozza a mozgásunkat. Rám is szólt, hogy jó lenne már felkelnem a gép elől, mert túl sokat ültem. Igen, még erre is képes, hogy szóljon, hogy ideje kicsit mozogni.

screenshot_20180702-100434.jpg

A napi mozgásunkat az okoskarkötőn vagy a telefonunkon nézhetjük vissza. Az eszköz a mozgásunkból állapítja meg, hogy épp sétáltunk vagy futottunk-e. Beépített GPS-szel nem rendelkezik, de lehetőségünk van a telefonunkon külön sport tevékenység indítására, ha nem elégednénk meg az óra saját mérésével, ami lehet szabadtéri futás, futópad, kerékpár és séta. Ilyenkor a telefonunk látja el a GPS pozícionálási feladatokat, az óra pedig továbbra is méri majd a pulzusunkat és a megtett lépéseket. Ha elindítunk egy ilyen edzés típust, akkor a Mi Band kijelzőjén könnyen visszanézhetjük az edzés kezdete óta eltelt időt és a megtett lépéseket.

2_58.jpg

Ha vissza szeretnénk nézni, hogy aznap hány lépést tettünk meg, akkor azt egy mozdulattal az okoskarkötőn is megtehetjük. De ha viszont azt szeretnénk megnézni, hogy a hétvégi futás alkalmával mekkora távot futottunk és azzal körülbelül mennyi kalóriát ehetünk el, akkor ide már Mi Fit alkalmazására van szükség. Ezt a tevékenységi adatoknál tehetjük meg.

A tevékenységi adatok tetején egy összesített mért számot láthatunk, hogy a mért aktivitási idő alatt milyen távot tettünk meg, amit a telefonon indítottunk el. Ez tehát csak azokat gyűjti egy helyre, ahol a telefon GPS-e is aktív volt. Ha simán csak telefon nélkül elmegyünk futni, a program azt is kijelzi, csak azt a napi adatoknál fogja nekünk megmutatni. Ha erre rákattintunk, akkor megnézhetjük hétre és hónapra is lebontva, hogy milyen aktivitásokat mért az óra a telefonnal karöltve.

Profil

Részletekbe menően szinte mindent beállíthatunk. Tényleg nagyon sok minden kapott benne helyet. Az eszközeim pont alatt láthatjuk a Mi Band akkumulátorának pillanatnyi kapacitását, ha rákattintunk, akkor az óra beállításai között találjuk magunkat.

screenshot_20180702-084806.jpg

Engedélyezhetjük, hogy értesítsen, ha bejövő hívásunk van. Ami külön jó ebben a funkcióban, hogy nem késleltetve értesít, mint anno a Mi Band, hogy 3 másodperces késéssel jelzett csak, hogy hívásom van, hanem ahogyan a telefon megcsörren, már rezeg is a karomon és látom, ki hív éppen.

Beállíthatunk külön esemény értesítéseket, ébresztést, engedélyezhetjük, hogy mely alkalmazások értesítései jelenjenek meg a telefonon, így minden a telefonunkon található alkalmazás által küldött értesítéseket viszontláthatjuk az órán. Viber, WhatsApp, Messenger, nem gond. Jelenleg ezek a csevegő alkalmazások vannak fent a telefonomon, de engedélyeztem mellette a Mail és Instagram értesítéseket is.

2_59.jpg

Lehetőség van tétlenségi figyelmeztetés beállítására is, hogy jelezze, ha már túl sokat ültünk egy helyben, de beállíthatjuk, hogy szóljon, ha SMS érkezett és jelez, ha bejövő hívásunk van. Beállíthatjuk, hogy jobb vagy bal karunkon hordjuk az eszközt, de arra is van lehetőség, hogy megadjuk, hogy milyen megadott idő között szeretnénk értesítéseket kapni, így ha például egy Facebook értesítést kapunk éjszaka, akkor az nem fog miket zavarni, amikor alszunk.

3_50.jpg

A pulzusmérés három lépésben állíthatjuk, megadhatjuk, hogy 1, 10 vagy 30 percenként végezzen mérést.Mivel a karkötőt az elején található érintőgombbal ébreszthetjük fel, a Xiaomi mérnökei kitaláltak egy képernyőzár funkciót is, ilyenkor egy kis lakat jelenik meg a kijelzőjén. Így, ha feloldjuk a Mi Band-et, akkor, mint a telefonoknál megszokott, a karkötő kijelzőjén egy felfelé suhintó mozdulattal oldhatjuk fel azt. De van itt olyan funkció is, amely pár lépésben bemutatja a karkötő használatát.

screenshot_20180702-095247.jpg

A Mi Band 3 a gyári adatok szerint vízbe is vihetjük. Én nem merültem vele, viszont fürdés közben rajtam volt. Bár a lefolyó vízcseppek miatt az érintésérzékeny szenzor úgy érezte, mintha megérintettem volna, de a fürdést kipipálhatjuk.

1530001757519182_eredmeny.jpg

A Mi Band 110mAh kapacitású akkumulátorát a mellékelt USB végű töltővel láthatjuk el energiával. A töltéshez el kell távolítani a magot a szíjból és behelyezni a csatlakozóba. Amikor megkaptam nem raktam fel tölteni, hanem egyből elkezdtem használni, így 15%-os töltöttségen már jelzett, hogy lassan energiára lenne szüksége, így megadtam neki, amit kért. Kevesebb, mint 2 óra kellett hozzá, hogy feltöltsön. A gyártó 20 nap működési időt ígér, amit el is tudok hinni neki, hiszen most fogok a ciklus végére érni, ideje újra feltöltenem. Így bluetooth kapcsolat mellett nálam 17 napja húzza az első felöltés óta.

p1030057.JPG

Ha egy olcsó okoskarkötőt, fitness trackert szeretnél, akkor teljesen megéri a Mi Band 3, ami jelenleg 34.6$-ba kerül. De ha egy kicsit többre vágysz és a pulzusmérés mellett szeretnél beépített GPS-t is és további extrákat, akkor itt a Xiaomi Bip, ami szintén egy nagyon jó ár/érték arányú óra, hiszen most 58.99$-ba kerül. A maximalisták pedig a Xiaomi Stratos-sal lehetnek boldogabbak.

xiaomi-mi-band-3_eredmeny.jpg

Xiaomi Mi Band 3

Xiaomi Mi Band 3 kiegészítőket itt találsz

Tetszett a cikk? Oszd meg, hogy az ismerőseid is tudjanak róla!

Ha tetszett a cikk,  Like-old az oldalt

Oszd meg barátaiddal Facebookon, Pinteresten, Twitteren hogy még több ember olvashassa ezt a bejegyzést

Megosztás

Hozzászólás