ck104-18.jpg

Egy igazi különlegesség járt nálunk, hogy teszteljük. A Motospeed CK104 egy mechanikus 104 gombos RGB háttérvilágítással rendelkező billentyűzet, egyenesen Kínából.

Mielőtt beleásnánk magunkat a billentyűzet rejtelmeibe tisztázzuk, hogy mit jelent a mechanikus billentyűzet fogalma. A mai billentyűzeteket két nagy csoportra bonthatjuk: az olcsóbb, egyszerűbb modellek, melyek membrános technológiát használnak, vagyis a gombok alatt egy gumiréteg húzódik, az érintkezőket ezzel zárjuk és ez is löki vissza lenyomás után a gombokat. Ennek a megoldásnak a nagy előnye, hogy rendkívül olcsó az előállítása és relatív védett a portól és fröccsenésektől.

A második csoportba tartoznak a mechanikus billentyűzetek, melyek lelkét a komplex mechanikus kapcsolók sorozata alkotja. Ezeknek több rugója is lehet, valamint a kapcsolást ténylegesen egy gomb végzi.
fsdfdfd.jpg

A mechanikus kapcsolók előnye többek közöt, hogy általánosan 50 vagy akár 80 millió leütésig garantáltan működőképesek. A mechanikus billentyűzetek érzetre is teljesen másak, mint membrános társaik. Itt pontos visszajelzést kapunk, hogy a gomb alatt lévő mikrokapcsoló hol kapcsol.

Az utóbbi típusok árai egész elképesztő szinten mozognak, akár a 30-90 ezer forintos sávból is választhatnak a fanatikusok, illetve a minőségre vágyók. Szerencsére a Motospeed ennél lényegesebb olcsóbb megoldást kínál számunkra.

Kicsomagolás

dsc06967.JPG

A gyártó nem játszik zsákba macskát. A téglalap alakú doboz tetején, amiben érkezik a kincs, egyből megpillantható egy kép magáról a billentyűzetről, az alján pedig kapunk némi információt, hogyan varázsolhatjuk elő az RGB LED-ek adta színes lehetőségeket. A doboz belsejében a billentyűzetet egy műanyag „zacskóban” találjuk, aminek végein egy-egy távtartó szivacsot kapunk, hogy szállítás közben ne sérüljön meg olyan könnyen a termék. A csomagolást félre dobva találunk benne még egy leírást és egy billentyű kiszedő szerszámot.

dsc06963.JPG

dsc06965.JPG

dsc06971.JPG

dsc06972.JPG

A termék mérete 43,2 x 11,8 x 3,4 cm, súlya 790 grammot nyom a mérlegen. Mindössze körülbelül 2,5cm-rel keskenyebb, magasságra pedig kb. 5 cm-rel alacsonyabb, mint a saját A4TECH(KD-162) billentyűzetem. A kábel hosszúsága miatt sem kell aggódnunk, ami 1,8 méter hosszú lett, USB 2.0-ás interfészen csatlakoztathatjuk a gépünkhöz 3ms-os válaszidő mellett. Ami csúcs ezekben a mechanikus billentyűzetben, hogy anti-ghosting támogatásúak, azaz püfölhetjük akár egyszerre az összes billentyűt akkor sem lesz semmi fennakadás.

dsc06975.JPG

dsc06977.JPG

A nagy próba

dsc06982.JPG

A klaviatúra amolyan minimalista megjelenést kapott, első ránézésre megdobogtatja a kütyümániás ember szívét. Az eszköz házának alja műanyag, a fedlap szálcsiszolt alumínium, aminek a tetején ülnek a gombok, melyekben nem a drága Cherry kapcsolók vannak, hanem ezek kínai klónjaik. Ne csüggedjünk emiatt, érzetre nincs különbség az olcsóbb és drágább között. A billentyűk mindegyike pontosan kapcsol, körülbelül 3 mm-es távot járnak be teljes lenyomásnál, érzetre kellemes, már-már felüdülés egy ilyen tasztatúrán gépelni. A sima membrános billentyűzetek után, már ha nem zavar minket a mechanikus kapcsolók csattogása. Többi mechanikus társaihoz képest nem hangos, ám ha az ember fia a membránoshoz van hozzászokva, akkor igen zavaró lehet, főleg, ha akkor szeretnénk használni, amikor már a család többi tagja rég alszik.

dsc06996.JPG

gif1.gif

Jogos lehet a kérdés, mitől GAMER billentyűzet a billentyűzet, azon felül, hogy a gombok leütésekor pontos visszajelzést kapunk és kevesebb hibával lehet gépelni. A gyártó öt játék nemhez előre beprogramozott megvilágítással kedveskedik nekünk, szimulátortól a stratégiáig kiválaszthatjuk, mely gomb kombinációk legyenek megvilágítva. Ezeken felül választhatunk hat alapszínt és kilenc különböző megvilágítási módot.

dsc06997.JPG

dsc06998.JPG

 A billentyűzeten megtalálhatóak a már jól megszokott multimédiás funkciók is, mint a hangerő szabályzás, némítás és a különböző alkalmazások gyorsindítása is.

dsc06995.JPG

gif3.gif

ezgif_com-resize.gif

Végszó

Összességében egy minőségi billentyűzetet kapunk a gyártótól, rengeteg színes funkcióval, használat közben csupán egy dolog lehet negatívum az ékezetes karakterek hiánya. Amennyiben ettől el tudunk tekinteni egy szuper billentyűzetet nyüstölhetünk gondtalanul. Mert, hogy egyhamar nem fogjuk legépelni az 50 milliós élettartamát a kapcsolóknak, amit ígérnek, az biztos. A cikk írásának pillanatában európai raktárból olcsóbban megvásárolhatjuk, mint a felkelő nap országából és mint azt tudjuk, enne a pozitív hozadéka, hogy nem kell áfát, vámot fizetnünk rá, így a termék 54$-ba kerül.

ck104-18_1.jpg

Motospeed CK104 mechanikus billentyűzet

Tetszett a cikk? Oszd meg, hogy az ismerőseid is tudjanak róla!

Ha tetszett a cikk,  Like-old az oldalt

Oszd meg barátaiddal Facebookon, Pinteresten, Twitteren hogy még több ember olvashassa ezt a bejegyzést

Megosztás

Hozzászólás