1520320542507515_eredmeny.jpg

Mindig nagy előszeretettel nézegetem az outdoor órákat, szeretem a robosztus felépítésüket és az utóbbi időben egyre rohamosabban fejlődő technológiákat amiket beléjük pakolnak. Azonnal felsejlenek a boldog „ifjonti” évek, amikor sziklát másztam és bizony a legtöbb felszerelés fogyóeszköz volt, különösen az elektronikai eszközök. Elég sok óra végezte sziklafalnak ütődve, ami nem tett jót. Akkortájt öltem volna egy ilyen árú pulzusmérős eszközért, ami a telefonnal együtt akár egy kisebb edzésfigyelő rendszer is lehet. A NO.1, bár az óra dobozán KKTICK-nek is nevezik, egy számomra ismeretlen kínai márka, ami az árcédula alapján a fentebb említett kategória alsó szegmensét célozza be.

Kicsomagolás

Mikor kezembe kaptam a csomagot, ami a mai trendeket követve egy minimálisan díszített fehér doboz, nagy izgalommal nyitottam ki. A fedél leemelése után rögtön meglátjuk az óratestet.  Engem a G-Schock kimondottan sportos modelljeire emlékezetet mind a mérete mind a megjelenése alapján. Ez pedig jó hír!

o01.jpg

o02.jpg

o04.jpg

Figyeltek még az olyan apró részletekre is, hogy az óratesten kívülről is lássuk a kis rögzítő csavarokat, melyek a fentebb említett nagy márkánál is bevált „kellékek”.

o07.jpg

Az órát kézbe véve aránylag könnyűnek érződik egy okosórához képest, ennek oka a teljesen szintetikus váz és a beleépített technológia, bár akkumulátorból így is elég tisztességes 350 mAh került bele.

o05.jpg

o06.jpgAz órát kézbevételkor egy fólia ékesíti, amin kérik a kedves felhasználót, hogy az első használat előtt teljesen töltse fel az órát a mellékelt USB csatlakozós mágneses töltőfej segítségével. A mágneses fejet könnyű volt felhelyezni. Mivel viszont igen pici, ezért könnyen lejön, tehát az órát ne akarjuk a töltőkábelt fogva pörgetni, mert nem sok sikerélményünk lesz. Viszont rendeltetésszerű használat mellett 2 óra alatt valóban feltöltődött az óra.

o11.jpg

A nagy próba

Bekapcsoláskor látszik, hogy a fényerő bőven elég kint is, a felbontás viszont csak 96×96 pixel és monokróm, tehát fekete/fehér színek lesznek a képernyőn.

o09.jpg

A kijelző nem kör alakú, hanem négyezetes, ebben az ár kategóriában szerintem még sokáig nem is várhatunk mást.

o10.jpg

Ezen a kijelzőn nem fogjuk a legutóbbi kunszt videónkat mutogatni a haveroknak, mert erre a felbontás és a hardver sem alkalmas. Hozzáteszem, hogy az ennél 10-15x drágább készülékeken sem értem aki videót néz, mert igazából ott is élvezhetetlen, de ez lehet hogy csak az én véleményem. Mivel a legtöbb energiát a kijelző működtetése viszi el az ilyen kicsi viselhető eszközöknél, ezért kíváncsi voltam, hogy a gyártó mit ad meg működési időnek, hiszen az órában egy kisfelbontású, keveset fogyasztó verzió került. Elég ütős 50 napot említenek, és 120 nap a standby idő. Mivel szerintem, ha valakinek van órája az azért várhatóan nézegeti, nyomkodja és használja így 20-25 nap reálisnak tűnik, ami azért nem rossz. Az órában lévő hardverről is érdemes egy pár szót ejteni. A benne lévő „nordic 51822” CPU teljesítménye szerénynek mondható, így a számításigényes feladatokat nagyrészt a telefonunk fogja végezni az óra helyett. A telefonhoz Bluetooth 4.0-val kapcsolódik egész stabilan. Így az óra elég szoros szimbiózisban lesz kedvenc telefonunkkal. Mivel az órában nincs GPS, ezért a telefon vevőjét fogja használni az app, ha például a futásunk minden adatát szeretnénk rögzíteni. Az óra azért jópár dologra képes önállóan is: van benne pulzusszámláló, lépésszámláló így képes figyelmeztetni a tétlenségre és természetesen tudja monitorozni az alvásunkat, igaz a kiértékelést már a telefonos app-on keresztül fogjuk látni. Az óra képes megtalálni a telefonunkat (megcsörgeti) jelzi a bejövő hívást és üzeneteket, emlékeztetőket, elsüti a telefon kameráját, figyelmeztet a folyadékpótlásra.

A menüje könnyen áttekinthető, nagy piktogramok jelzik a főbb csoportokat. Ezekből nincs túl sok, az alábbi képen láthatjuk őket.

osszesitett_menu.jpg

A menüben való lépkedéshez és a funkciók eléréshez a készüléken lévő 4 gomb nagy segítség, de a képernyőt is lehet nyomkodni, hiszen nyomásérzékeny. Egy kicsit mindig furcsálltam a gomb nélküli okosórákat, ahol mindent a képernyő böködésével, simogatásával, koppintásával, stb. kellett intézni, mert nekem nagyon zavaró hogy az amúgy is kis képernyőt még az ujjam is kitakarja. Na a tesztalanyunknál ez a veszély nem áll fent, mert mindent gyorsan el tudunk érni a készülékházon lévő gombokkal. A gombnyomásokra fürgén reagál, a szoftverben nem tapasztaltam akadást.

Érdemes néhány szót ejteni a telefonos appról is. Ahogy a képeken is látszik, egy elég letisztult és áttekinthető rendszert adnak az órához.

menu_02.jpg

A legfontosabb aktivitás adataink látszanak rögtön a főképernyőn. Itt aztán lehet színes/szagos grafikonokat nézni a szívverés tempójától kezdve az alvásunkon keresztül az aktivitásunk részletéig.

menu_03.jpg

A menükben lehet beállítani, hogy mihez férjen hozzá az app, pl. csak az sms-ekről vagy az e-mailekről is szeretnénk-e értesítéseket kapni. Tulajdonképpen egészen jól hangolható, engem meglepett a minősége a készülék ár kategóriájához képest.

menu_01.jpg

Természetesen az eredményeinket megoszthatjuk a social média minden fontos felületén, akár azonnal is. Így az izzadt, tükörben készült selfie mellé azonnal oda is kerülhet a hitelesített adat, 220 volt a pulzusunk, tehát nem a fehéregyensúly romlott el, hanem tényleg lila a fejünk. Arra nem találtam utalást, hogy a többi manapság divatos fitness app-al össze lehet-e kötni, úgyhogy ezért jár keményen a feketepont. Manapság legalább annyian divatból hobbisportolnak mint ahányan az egészségükért, ezért ez sokaknál szempont a vásárláskor. Jópofa extra, hogy itt állíthatjuk be azt is, hogy az óránkkal el lehessen sütni a telefon kameráját, ami hasznos tud lenni pl. egy csoportkép esetén.

A fenti száraz adatokon túl gondoljuk át, hogy a hétköznapokban hogyan is szerepel egy ilyen óra. Alapvetően én szeretem tudni, hogy az alvásom hogyan sikerült, mindig érdekes nézni az alvás hatékonyságát. Ezt az óra tudja mérni, így kap egy pipát bár az eredményeket a telefonon kell megnézni, mert az óra nem tud adatcunamit megjeleníteni, ill. grafikonokat sem. Nap közben folyamatosan megy a lépésszámláló, ami szerintem egy hasznos funkció. Mivel mostanság ülő munkát végzek, ezért érdekes volt rácsodálkozni az első okosórám eredményére, hogy volt olyan nap amikor csak 300-at léptem. Nagyon jó ébresztő volt, azóta mindig figyelek, hogy legalább 6-8000 lépést megtegyek. Legalább ennyit szerintem mindenki megtehet az egészségéért.

o08.jpg

Az óra különböző sportágakban tud méréseket végezni, amikből kikövetkeztethető az adott mozgás intenzitása. A sportágaknál jól látszik, hogy nem feltétlenül az európai igényeket vették alapul, hiszen ezek a sportágak a következők: tollaslabda, ping-pong, kosárlabda, bicikli, futás, túrázás, úszás. Az úszást külön kiemelném, mert ez azt feltételezi, hogy a gyártó nem viccelt az 50m-es vízállósággal. Ezt sok okosórával nem tehetjük meg, ezért úszóknak is hasznos lehet, hiszen a csapás számot, szívritmust így tudják figyelni ténylegesen. Nyílván nem professzionális sportolókra gondolok, de akiknek csak hobbi azoknak hasznos lehet. Akik profik azoknak meg úgyis ott az edző, aki üvöltő – élő kompjúterként segíti a munkát. Hazánk nemzeti sportja a foci méltánytalanul kimaradt sok egyéb sportággal együtt. Mivel az óra szoftvere frissíthető, így elképzelhető, hogy a sportágak száma esetleg később bővülni fog. A szívritmus figyelése is egy hasznos funkció, hiszen így az edzéseink intenzitását is jobban be tudjuk lőni. Természetesen a pulzusszám figyelő rendszerek, amik az órákba vannak építve nem annyira precízek, mint egy mellkaspántban lévők, de azért viszonyításnak bőven jók, mert kb. 10%-os határon belül mozognak már. Az egyéb funkciókat, mint a stopper, a hívások és üzenetek jelzése szerintem manapság már nem kell magyarázni. Az óra valóban nem merült érezhetően egy nap alatt semmit, kíváncsi vagyok hány nap lesz majd végül az eredmény, de az szerintem nem ebből a tesztből fog kiderülni, mert ha a gyártónak tényleg igaza van, akkor csak 2 hónap múlva fejeződne be a teszt írása.

Nézd meg a róla készült videónkat is:

 Így a tavaszba lépve, közelítve a nyárhoz szerintem jó választás lehet azoknak, akik egy strapabíró órát keresnek aktív tevékenységhez, és nem szeretnének folyamatosan aggódni miatta (már csak az ára miatt sem mert könnyebben pótolható, mint egy 70-80.000 forintos óra). Túrázóknak sem rossz döntés, mert a gyártó szerint -40 és + 70 fok között üzemel, ami elég tág határ. Mindkét érték elég szélsőséges körülményeket feltételez, ezeket sajnos nem állt módunkban kipróbálni, de mindig is érdekelt, hogy ezt hogyan tesztelhetnénk, pl. Vlagyivosztokon ki-be rohangálhatnánk egy szaunából a jeges sztyeppékre és nézhetnénk, hogy hány kört is bír ki egy-egy készülék. Ami minden bizonnyal a mi eddigi látókörünket is tágítaná… Az óra jelenleg 37.6$, ami még vonzóbb ajánlattá teszi. Az ezüst színű verzió még olcsóbb is nála. Az EU Express szállítással pedig áfa és vám mentesen rendelheted meg.

1520293253236308515_eredmeny.jpg

A NO.1 F6 okosórát itt nézheted meg

NO.1 F6 ezüst színű verzió

Tetszett a cikk? Oszd meg, hogy az ismerőseid is tudjanak róla!

Ha tetszett a cikk,  Like-old az oldalt

Oszd meg barátaiddal Facebookon, Pinteresten, Twitteren hogy még több ember olvashassa ezt a bejegyzést

Megosztás

Hozzászólás