1510908412946058_eredmeny_1.jpg

A MAZE Alpha X nem néz ki rosszul! Oké, nem kicsi, talán a 6 colos kijelzője miatt már-már bumfordinak tűnik, mint ahogyan a mostani telefonok is, de véleményem szerint szép lett. Nekem a hátulja miatt kicsit a Sony Xperia Z ugrik be elsőre.

Kedvezőtlen lehet a kis gyártók számára a HUAWEI jóslata, miszerint a kisebb telefon gyártók el fognak tűnni, hiszen nem rendelkeznek óriási anyagi befektetéssel, kutatás fejlesztés és egyéb technológia újítási irányt kezdő beruházásokra. Ne így legyen és bármennyire is erős a pozíciója a HUAWEI-nek, nem hiszem, hogy e jövőképe miatt megszűnnének a kisebb gyártók, de tény, hogy valószínűleg egyre nagyobb és nagyobb lesz a harc ezen a területen.

A MAZE tavaly robbantott nagyot, amikor a nagy, vékony kijelző keretes hype alatt bemutatta az Alpha készülékét, ami egy újabb alternatívája volt a Xiaomi MI MIX 2-re vágyóknak, a pénztárcabarát Vernee MIX 2 mellett. Kicsit faragtak rajta a mérnökök és egy kis kitekintés után (Comet, Blade) újra itt vannak egy vékony kávájú készülékkel, ami az Alpha által kitaposott úton halad tovább. Kicsit csiszoltak rajta és már kész is lett a MAZE Alpha X.

Kicsomagolás

A MAZE doboza kicsit úgy néz ki, mintha valami felső vagy prémium kategóriás gyártó terméke lenne. Egy  kis elegáns fekete, fényes felületű papírdobozt kapunk, az elején ezüstszínű betűkkel kiemelve az Alpha X feliratot, a jobb felső sarokban pedig a gyártó logóját találjuk. A doboz közepén egy fényes felületű „X” jel utal az Alpha család új jövevényére.

dsc06739.JPG

dsc06742.JPG

A dobozt megfordítva azonnal láthatjuk a készülék fontosabb paramétereit, miszerint a telefon 18:9-es képaránnyal rendelkezik, egy MediaTek Helio P25 processzor dolgozik benne, ahogy az már az Alpha-ban is megtalálható volt. 6 GB memóriát és 128 GB belső tárhelyet kapunk. A jobb felső sarokban feltűnt a „limited” felirat, ami a nagyobb tárhelyre utal. A lapos, négyszögletes doboz oldalán egy kis selyem fülecskét találunk, aminek segítségével kihúzhatjuk a külső ház védő öleléséből a lényeget tartó tálcát. Itt is a fekete szín uralkodik, a sötét dizájnt csak a MAZE felirat dobja fel. Ha a telefont kiemeljük, már fel is nyithatjuk ezt a papírtálcát, amely alatt nagyon kis egyszerű, de mégis puritán elrendezést találunk. A telefon alatti részben egy kis lapos csomagra bukkanhatunk, amiben egy vastag leírást kapott helyet, bár a magyar nyelv ebben az esetben is kimaradt. Nem baj, idővel talán majd pótolják és bízunk benne, hogy egyszer majd odáig is el fogunk jutni, hogy magyar nyelvű leírást is kapunk a telefonokhoz. A leírás mellett találunk egy SIM tűt, illetve egy üveg fóliát, ami nagyon jó, hiszen javarészt csak egy sima fóliát szoktak mellékelni a telefonokhoz, így már erre sem kell költenünk. A dobozban található még egy fekete USB Type-C kábel és egy európai szabványú, szintén fekete színű gyorstöltő, amely maximálisan 12 V 1.5 A teljesítményre képes.

dsc06753.JPG

dsc06754.JPG

Az üveg hátlap, na meg az előlap jól néz ki. Körben, lekerekített oldalélekkel ellátott fém fogja körbe, ami hűvös tapintású. Pár helyen olvasni lehetett, hogy az oldalsó fém élek festése kopik. Mi ezt a teszt időszak alatt nem tapasztaltuk.

dsc06761.JPG

Szemből nézve a telefont, az előlapi érintésérzékeny gombbal egybeöntött ujjlenyomat olvasó ovális sziluettjét láthatjuk, ahogyan egy hangyányit bemélyed a telefon síkjába. Mellette jobb oldalon az előlapi kamera szenzor kapott helyet, felül pedig a nagyon vékonyra rajzolt beszélgetési hangszóró, fény és közelségérzékelő és egy értesítési LED osztozik ezen a kis helyen.

dsc06767.JPG

A készülék bal oldalán a SIM tálcát találjuk, ami nanoSIM és microSD kártyát vagy helyette még egy nanoSIM-et fogad, amellyel így dual standby üzemmódban használhatjuk a telefont. Jobb oldalon a hangerőszabályzó és a be/ki kapcsoló gomb található. A hangerő levételére pozícionált nyomáspont egy kicsit beljebb van, mint a hang erősítésére szolgáló testvéréé. Alul az USB Type-C port és a hat-hat furatú mikrofon és hangszóró lukakat találjuk. Az elő és hátlapi üveg be van vonva egy ujjlenyomat taszító bevonattal, de azért nem szabad tőle csodákat várnunk. Bár tény, hogy egy egy érintés nem látszik meg rajta, de azért könnyedén össze lehet tapicskolni, viszont az is igaz, hogy egy szempillantás alatt tisztára törölhető. Az Alpha két hátlapi kamerát kapott, az Alpha X-ben ez egyre csökkent. A 64 GB térhellyel szerelt verzióban egy 13, a 128 GB-os verziónál pedig egy 16 megapixeles kamerát kapunk. Mellette a kéttónusú LED villanó kapott helyet. A telefont egy szemernyit sem tudtam megnyöszörögtetni, hiába nyomkodtam vagy próbáltam csavargatni. Szépek az oldalsó fém kereket lekerekítései, amelyet csak a felül és alul található antennacsíkok törnek meg. Ha már az íveknél tartunk, a kijelzőt védő Corning féle Gorilla Glass 5 és a hátlapi üveg is 2.5D-s lekerekítést kapott, ami így ráhajlik az oldalsó keretre, valószínűleg ezért is tetszik nekem a telefon annyira.

dsc06775.JPG

dsc06787.JPG

A telefon mérete csökkent az elődhöz képest, 7.46 x 15.64 x 8.1 centiméter és a súlyából is lefaragtak, így 209 grammot nyom. A kijelző mérete nem változott, itt is 6 colon garázdálkodhatunk, viszont a képsűrűség nagyobb lett, már 2160 x 1080 pixelt képes megjeleníteni az LG gyártmányú, lekerekített sarkú IPS panel.

dsc06782.JPG

dsc06781.JPG

A nagy próba

A kijelző betekintési szögei jók, a maximális fényerő kellően magas, viszont nekem sok a minimális fényerő. Szeretem, ha épphogy csak látszik valami a kijelzőn ezen a beállításon. Az Alpha X-en Android 7.0 fut, a biztonsági csomag dátuma 2017 november. 5-i. Mivel a mi példányunk Limited Edition verzió, ezért 128 GB térhellyel szerelték. Ebből a hatalmas méretű tárhelyből, 107 GB áll a rendelkezésünkre. Az alapverziónál 64 GB-tal kell „beérnünk”. Ha ez kevésnek bizonyulna, akkor ott van a microSD kártyás bővíthetőség, így plusz 256 GB-tal növelhetjük a felhasználható tárhely méretét. Nincs a rendszer mellett malware, és nem kapunk semmilyen egyéb külső alkalmazást sem. Szerencsére ránk bízták, hogy milyen alkalmazásokkal töltsük meg a telefont. Van alkalmazásváltónk, és az alap Google applikációk, mint a Play filmek és Zene, Gmail, Chrome, Térkép, YouTube, Fotók, Duo és Drive. Egy launcher-t valószínűleg gyorsan fel fog dobni az, aki nem szereti ezt a sima droid kinézetet. Extrákkal csak a beállítások között találkozhatunk, amit a MAZE úgy gondolt, hogy segít a telefon használatában és ezek, ahogyan az a kínai gyártóknál lenni szokott, nem kaptak fordítást, így ezek angolul jelennek meg. Kapunk szomatoszenzort, így ha a telefon előtt balra vagy jobb oldalra suhintunk a kezünkkel, akkor lapozhatunk a galériában, a kezdőoldalon, stb.… Kapunk még gesztus módot, amivel aktiválhatjuk a három ujjlehúzásos képernyőkép mentést, a virtuális home gomb dupla koppintásával pedig lezárhatjuk a kijelzőt, vagy ha hívás közben fejjel lefelé fordítjuk a telefont, akkor lenémítja azt. Kapunk még egykezes módot, ami úgy működik, mint a Xiaomi telefonjainál is és egész jól használható.

screenshot_20180301-150450.png

2_44.jpg

A telefon menüjében használhatjuk a visszalépésre és a kezdőképernyőre ugráshoz az érintésérzékeny előlapi gombot, de mi inkább az alulról elérhető virtuális megoldásnál maradtunk.

Az utóbbi időben egyre több telefon jelent meg a MediaTek Helio P25-ös lapkájával. Ha össze kellene hasonlítanom a konkurenciával, akkor a Snapdragon 625 lenne az ellenfele. A 16 nm-es gyártástechnológiával készített 8 magos SoC maximális órajele 2.5 GHz, a grafikus meghajtásért a Mali-T880 MP2 felel. Memóriából 6 GB-ot kapunk, a belső tárhely mérete 128 GB, de létezik belőle 6/64 GB-os verzió is. Lefuttattuk a szokásos tesztjeinket, amiben a legújabb Antutu 7.0.4-ben 77717 pontot kaptunk.

screenshot_20180208-161829.png

MAZE ALPHA X VERNEE MIX 2 ELEPHONE S8 XIAOMI Mi 5X
Processzor MediaTek Helio P25 MediaTek Helio P25 MediaTek Helio X25 Snapdragon 625
Kijelző felbontása 2160 x 1080 2160 x 1080 2560×1440 1920×1080
Antutu  7.0.4 77717 75917 105665 77312
3D Mark Slingshot Extreme 684 695 1012 464
GFX Bench T-rex FPS 22 FPS 20 FPS 25 FPS 22 FPS
GFX Bench Car Chase FPS 3.9 FPS 3.6 FPS 4 FPS 3.5 FPS
Geekbench 4.0 Bench Single Core/Multi Core 843/3823 868/3149 1007/4714 886/4329

Természetesen kipróbáltuk játék fronton is, így többek között azzal a World War Heroes c. játékkal is, amit az előző tesztben is megnéztünk az OUKITEL és az Elephone telefonjával. Ahhoz hogy te is el tudd végezni ugyanezt a tesztet, hogy összehasonlítsd a telefonodat a MAZE Alpha X-el, itt találhatod az általunk használt beállításokat:

Screen resolution:

1×1.00

Vertical synchronization:

OFF

FPS meter:

ON

Graphics quality:

HIGH

Post Processing:

ULTRA

 Particle Effects:

ULTRA

Textrures Quality:

HIGH

Anisotrpoic Filter Quality:

HIGH

Weapon Quality:

ULTRA

Shadow Quality:

ULTRA

A játékmódok közül kiválasztottuk a Custom Games-t, majd onnan egy Finland Team Deathmatch játékot indítottunk. Azért esett erre a pályára a választásunk, mert a nagy havas táj miatt eléggé megizzasztja a telefonokat. A korábban tesztelt OUKITEL MIX 2 átlag FPS 20-22 között ugrált, mivel a MAZE Alpha X-ben is P25-ös processzor dolgozik, ezért várható volt, hogy itt is ugyanazt az eredményt kapjuk a mozgalmasabb részeknél, átlagban itt is 20-22 FPS-t mértünk.

 screenshot_20180301-133156.png

A dupla SIM kártyát fogadó tálcára nyugodtan ráhelyezhetjük az hazai szolgáltatónál vásárolt kártyáinkat, hiszen támogatja a magyarországi B20-as 800MHz-es frekvenciát is, így vígan száguldozhatunk a gyors LTE hálózatokon és vidéken sem kell majd panaszkodnunk a gyér hálózati lefedettség miatt. A 2.4 GHz-es WiFi frekvencián 50mbps sebességet hozott, az 5GHz-es frekvencián pedig stabilan jött a 100mbps. A jelerősség jó, nem kell attól tartanunk, hogy szakadozni fog a kapcsolat. A GPS ismeri a GLONASS műholdakat és a telefon szinte azonnal talált jelet, amin meglepődtem, hogy 2 méteres pontossággal bemérte a helyzetemet. Bluetooth-ból 4.1-et kapunk, az NFC-t viszont kihagyták a telefonból.

screenshot_20180303-185029.png

Kapunk értesítési LED-et is, ami piros, kék, illetve zöld színnel tud jelezni, ha nem fogadott hívásunk volt vagy üzenetünk érkezett. A beépített hangszóró nem a leghangosabb, amit eddig hallottunk, de a hangerővel nincs gond. A minősége pedig a szokásos kínai telefonoktól megszokott hangzás. Mélyeket ne keressünk, magasak sem nagyon vannak, de cserébe legalább nem torzít maximális hangerőn sem. Ha pedig utazunk, akkor használhatjuk kedvenc fülhallgatónkat is, hiába kapott USB Type-C portot a telefon, meghagyták a készülék tetején a 3.5 mm-es jack csatlakozót is, ami jó hír. Az előlapi ujjlenyomat olvasó nem sikerült annyira, 10/6-os átlag feloldási aránnyal lehet nála számolni.

dsc06786.JPG

Kamera

dsc06789.JPG

Kapunk arcfelismerést, face beauty, panoráma, monokróm módot és GPS pozícióval is elláthatjuk a maximálisan 16 megapixeles képeinket. Aki kicsit bele szeretne nyúlni, hogy ne csak az automata módban készüljenek a képek, azoknak van Pro mód is. Itt állíthatjuk az ISO-t, a fehéregyensúlyt és az expozíciót is. Az optika nem egy csúcs szenzor.

1_63.jpg

img_20180304_113914.JPG

img_20180304_113851.JPG

img_20180304_113302.JPG

img_20180304_113233.JPG

A vonalélességgel nincs baj, viszont azt vettem észre, hogy a világosabb részeknél hajlamos túlexponálni és zajosodás is felfedezhető az elkészített képeknél. Videókat maximálisan FULL HD felbontásban rögzíthetünk 16mbps-sel, a képstabilizálás kimaradt, a videókat 3gp formátumba menti a szoftver.

Akkumulátor

Az Alpha X egy 3900mAh kapacitású telepet kapott, amit a mellékelt gyorstöltővel 2 óra alatt feltölthetünk. A Helio P25 nem akkora fogyasztó, mint az erősebb X25, 6-7 óra kijelzőidőt tudtunk kihozni belőle, így a második nap estéjén már töltőért kiáltott.

A Vernee MIX 2 és az OUKITEL MIX 2 konkurenciája lehet a MAZE Alpha X, míg az előbbinél véleményünk szerint jobb, az OUKITEL megoldása mellett pedig mindenkinek a saját döntésére bízzuk, hogy melyiket preferálja jobban. Semmi extra, semmi hatalmas újítás. Az elvárt kötelezőket hozza az Alpha X.

1514515305998307329_eredmeny.jpg

A cikk írásakor a 6/64 GB-os verzió 243$-ba került, amit kérhetünk EU Express szállítással

A 6/128 GB-os verzió pedig elérhető európai raktárból, ami így 273$-ba kerül

Tetszett a cikk? Oszd meg, hogy az ismerőseid is tudjanak róla!

Ha tetszett a cikk,  Like-old az oldalt

Oszd meg barátaiddal Facebookon, Pinteresten, Twitteren hogy még több ember olvashassa ezt a bejegyzést

Megosztás

Hozzászólás