20171209191509_51545_eredmeny.jpg

Már szinte minden gyártó be „MIX”-esedett. A Vernee MIX 2 után itt van a nagyon hasonlító OUKITEL MIX 2. Ki-ki döntse el magában, hogy most a Vernee másolta ennyire a Xiaomi-t vagy az OUKITEL másolta nagyon a Vernee készülékét. Egy biztos, nagyon férfiasra sikeredett. A Belgium Registered szállításnak köszönhetően pedig áfa és vám mentesen érkezett.

Régóta vártuk már és megy csomószor beharangoztuk még a tavalyi év végén, amikor elkezdődött az EU Express szállítás szünetelése, hogy a GearBest addig is a Belgium Registered szállítást ajánlja. Bár akkor azt állították, hogy nem 100%-ban vámmentes a szállítás, ez az eltelt időszakot nézve úgy tűnik, hogy 99%-os biztonsággal vámmentesen kerülnek mindenkihez a csomagok. Hozzánk is így érkezett Belgium Registered-del, áfa és vámmentesen. És azóta nem egy terméket kaptunk készhez, ami szintén ezzel a szállítással és szintén vámmentesen érkezett meg.

Kicsomagolás

1_55.jpg

Ahogy elmentem érte a postára és hazavittem, egyből lefényképeztem, hogy végre megmutathassuk nektek. Meg kell hagyni olyan a készülék, mint egy fél tégla. Nem csak a kinézete, a súlya is. A csomagolás jobban illik a telefonhoz, mint a Vernee megoldása. Egy téglalap alakú fekete színű, bordázott textúrájú kemény karton dobozt kapunk, aminek a tetején csak egy aranyszínű „MIX 2” feliratot találunk. A doboz alján találhatunk egy leírást, amin a készülék részletes specifikációi bár nincsenek rajta, az fel van tüntetve, hogy ez bizony egy 5.99 colos készülék, amin Android 7.0 fut és külön megjegyezték nekünk, hogy a Google, Android, Google Play és más termékek a Google tulajdonát képezik.

dsc06091.JPG

Ahogyan a doboz tetején is arany betűkkel találkozhatunk, alul az OUKITEL logó pompázik ebben a színben. A fedelet leemelve egyből a telefonnal találkozhatunk, ami egy tálcán fekszik, jó hír hogy már előre felhelyeztek rá egy fóliát a kijelzőre és az üveg hátlapra is, így nem kell attól tartanunk, hogy míg ezeket megrendeljük, addig a telefont össze fogjuk karcolni. Még pedig azért sem, mert az Oukitel volt annyira jó fej, hogy még egy szilikon tokot is kapunk tőlük. A készülék alatt két kis füllel nyitható rekesz található. A doboz belsejét is a fekete szín uralja, a nagyobbik fakkban találunk egy vaskos leírást, amiben angol, német, holland francia, de még olasz útmutatót is találunk. Azért egy kicsit jó ezt látni, hogy egy kínai gyártó veszi a fáradtságot és tesz annyit a vásárlóiért, az európai fogyasztóiért, hogy a nyelvükre is lefordítsa a leírást. Remélem, egyszer eljutunk oda is, hogy ezek a kínai gyártók a jó minőségű telefonjukkal berobbanó európai piacra magyar nyelvű kézikönyvvel ellátott tájékoztatókat mellékelnek majd. De van itt nekünk még egy fekete kartonlapra helyezett SIM tű. Egy fehér színű MicroUSB kábel és a gyorstöltésre képes európai szabványú töltőfej, ami 5V/7V/9V mellett 2A-t képes leadni.

dsc06095.JPG

dsc06097.JPG

dsc06098.JPG

A kis ázsiai huligánok nem üresen hagyták a másik fakkot?! Kíváncsian nyitottam ki, vajon mi lapulhat benne, de meglepetésemre üres volt. Lehet, hogy először úgy voltak vele, hogy adnak a készülékhez egy fülhallgatót is, aztán a végső csomag összeállításkor sztornózták ezt az ötletet. Vagy a csomagolás gyártó beszállító ilyen mintákkal rendelkezett és már nem akartak foglalkozni az doboz áttervezésével. Azzal, hogy nem kapunk hozzá fülhallgatót, véleményem szerint nem vesztünk semmit. Inkább ne legyen, mintha kapnánk egy borzasztó minőségű fülhallgatót. Jó hír, hogy mivel az Oukitel nem USB Type-C porttal látta el a MIX 2-t, így meghagyták a 3.5mm-es jack csatlakozót is.

 dsc06099.JPG

„A megjelenés… Fél tégla”

dsc06247_1.JPG

Fém, üveg. Fém, üveg. Szinte csak ezt mantrázom magamban, ahogy ezt a sort írom. Aki cipelt már nagy előszobai tükröt az tudja, hogy az üvegnek milyen súlya van. De aki kimaradt ebből a hihetetlen élményből az is tudja, hogy a fémek kis mennyiségben könnyűek, nagy mennyiségben pedig inkább nem emeljük meg. Mindkét anyagból bőven jutott a MIX 2-re. Olyannyira, hogy a GearBest oldalán közöl, 0.2078kg-os súly nem igazán állja meg a helyét. A készülék 244 grammot nyom a mérlegen, ha feltesszük az ajándékba kapott szilikon tokot, akkor a súly 258 grammra ugrik, ami azért valljuk be, nem kevés. Ez a 25 deka párizsinak megfelelő súlyú telefon úgy össze van rakva, hogy meg sem nyekken, ha megpróbáltam feszegetni, hajlítgatni. A súlya valami eszméletlen, nehezebb, mint a Vernee MIX 2. Az OUKITEL a készülék lekerekített oldalait is fémből készítette el, valószínűleg ez magyarázhatja a súlytöbbletet. Méretre egy kicsit keskenyebb, körülbelül 1 milliméterrel, viszont nem annyira lapos, mint a Vernee MIX 2, 0.6 milliméter vastagabb nála. Tok nélkül gyönyörűen néz ki. Nem hivalkodó, a koromfekete el és hátlap mellett a keretek is füstszürke bevonatot kaptak, így a készülék design szempontjából egyáltalán nem nemezhetjük hivalkodónak, hacsak nem a méretét nézzük.

OUKITEL MIX 2 & Vernee MIX 2dsc06123.JPG

dsc06108.JPG

A kijelző a mai trendeknek megfelelően nagy lett. Az IPS kijelző 5.99 colos méretén terpeszkedik a 2160 x 1080 pixel. A kijelző INCELL technológiával készült, ami miatt vékonyabb kijelzőket lehet előállítani, az érintőpanel és az LCD kijelző „összeolvasztásának” köszönhetően. A kép a nagy felbontásnak köszönhetően jól néz ki, jók a betekintési szögek, a minimum fény kellően alacsony, nem fogja kiégetni a szemünket éjszakai olvasáskor sem és a maximuma is kellően erős.

dsc06105.JPG

A készüléken szemből nem is a hangszóró tűnik fel elsőre, hanem a jobb lent található 8 megapixeles előlapi kamera és mellette apró kör, amit én a szelfikamerához tartózó LED villanónak néztem, de a kamera beállítások között nem találtam rá, ahol engedélyezhettem volna a bekapcsolását. Hiába a vékony kijelző keretek, természetesen a hangszóró a szokott helyén foglal helyet, mellette a fény és közelség érzékelő szenzorokkal. A készülék tetejének füstszürke fém csíkjába helyezték el a 3.5 mm-es fülhallgató csatlakozót és kétoldalt láthatjuk az antenna csíkokat. Baloldalon a lekerekített oldalsó élen csak a SIM tálca ajtaját találhatjuk, jobb oldalra került a hangerőszabályzó és a ki/be kapcsoló gomb. A bekapcsoló gombnak van egy hangyányi holtjátéka, körülbelül 0.2 mm. Szemmel nem lehet látni. És ha nem simogatom meg a gombot, akkor észre sem veszem. Sőt, ha az ember tokban hordja a telefon, akkor meg aztán lötyöghetne is, azt sem vennénk észre.

dsc06111.JPG

dsc06113.JPG

A telefon alján találjuk a középre pozícionált MicroUSB portot, kétoldalt pedig öt-öt apró furatot, amiből a jobb oldali a hangszórót, a baloldal pedig a mikrofont takarja. A készülék alján is fellelhetőek a szimmetrikusan elhelyezkedő antennacsíkok. A hátlap az, ami igazán szuperül néz ki. A fekete üvegfelületen ezüstösen csillog az alulra elhelyezett OUKITEL logó. Felül a kör alakú ujjlenyomat olvasót és a vízszintesen elhelyezkedő dupla hátlapi kamera párost láthatjuk, amik 16 és 0.3 megapixelesek, mellett a LED villanó található. Ha ismerősnek tűnik a készülék hátulja, nem vagy egyedül, egy az egyben úgy néz ki, mint a Vernee megoldásánál. Hogy ez jó vagy rossz dolog, mindenki döntse el maga. Nekünk a Vernee-nél is tetszett, itt is bejön ez a kialakítás.
dsc06114.JPG

A nagy próba

A telefont bekapcsolva, bejelentkeztünk a Google fiókunkba és feltelepítettük a szokásos kis programjainkat. A telefonon Android 7.0 fut, az elérhető legújabb biztonsági frissítéssel, ami 2018. Január 5-i. Tehát elég jól karbantartják a rendszert, maradjon is így!

1_56.jpg

A felület nem stock droid, hanem egy az OUKITEL saját felülete, de az ikonok rajzolatán és a beállítások közötti pár plusz opción kívül nem sok mindent módosítottak. Szerencsére nem szórták tele a rendszert felesleges alkalmazásokkal. Egy pedometer egy kamera alkalmazás (a gyári AOSP helyett) és egy System Manager alkalmazást kapunk. Az előbbivel a megtett lépéseink számát jelzi ki a telefon, az utóbbi pedig egyfajta rendszer takarító alkalmazás, amivel lehetőségünk van automatikus tisztázást indítani, alkalmazásokat zárolni, fagyasztani (blokkolni), cache-t kipucolni, az automatikusan induló programokat menedzselni és az erőforrást beállítani.

A rendszer nyelvek közül természetesen választhatjuk a magyart is, csak a pár menüpont marad angol nyelvű, ami nem a gyári Android rendszert részét képezi. A beállítások menüben van nekünk szomatoszenzor, aminek a segítségével a kijelző felett tudunk lapozni a galériában. Gesztus mód, ha a kijelzőre rajzolunk betűket, akkor az adott alkalmazást képes megnyitni. Illetve van itt nekünk egy egykezes mód is, ami úgy működik, mint a Xiaomi telefonok esetében, hogy a három kijelzőn lévő funkciógombon elhúzzuk az ujjunkat, akkor lekicsinyíti a telefon képét egy négy colos verzióra, így már egy kézzel is könnyen elérünk minden ikont a telefonunk képernyőjén.

screenshot_20180122-143248.png

Miután használatba vettük a telefont, a belső 64 GB-os tárhelyből, körülbelül 53GB-ot használhatunk fel. Akinek ez kevésnek bizonyulna, az dönthet a MicroSD kártyás bővítés mellett, így még egy maximum 512 GB-os memóriakártyával is megtoldhatjuk a képeknek, videóknak szánt tárhelyet.

A rendszer sebességével nincs gond, nincsenek dadogások, a 6GB RAM mellett nem is szabad bármilyen lassulást vagy lomhaságot észrevenni. Persze ez nem csak ezen múlik. Kell hozzá egy megfelelő processzor és egy olyan rendszer is, ami stabilan fut az eszközön, hiszen hiába van sok memória és erős processzor egy telefonban, ha nincs maga a rendszer optimalizálva. Az OUKITEL a MediaTek MT6757CD lapkáját használja, azaz a Helio P25-ös processzort. A nyolc magos CPU 64 bites és papírforma szerint maximálisan 2.6GHz-re képes. Ilyen processzor kapott többek között helyet a Vernee MIX 2-ben és az UMIDIGI S2 Pro-ban is. A grafikai feladatokért a Mali-T880 felel.

2_39.jpg

Elindítottuk az Antutu-t és 62161 pontot kaptunk és természetesen ráeresztettük a szokásos benchmarkokat is

OUKITEL MIX 2 Vernee MIX 2 Xiaomi Mi 5X Vernee Thor E
Processzor

Kijelző felbontása

MediaTek Helio P25

2160 x 1080

MediaTek Helio P25

2160 x 1080

Snapdragon 625

1920 x 1080

MediaTek T6735

1280 x 720

Antutu 62161 62612 63332 31468
Geekbench Single/Multi Core 818/3791 868/3194 886/4329 601/1716
GFXBench T-Rex 22 FPS  19 FPS 18 FPS 14 FPS

De milyen is lenne egy teszt, ha nem próbáltuk ki volna a valós életben. A szokásos Real Racing 3 minden gond nélkül futott, így egy kicsit feljebb szerettük volna tenni a lécet. A Play áruházban kutakodva megpillantottuk a World War Heroes c. játékot. A program nagy előnye, hogy sok grafikai részletességet manuálisan is be lehet állítani. Így is tettünk. Megadjuk az általunk használt beállításokat, ha te is ki szeretnéd próbálni a telefonodat, hogy mit hoz ki belőle a program.

screenshot_20180122-184859.png

Screen resolution: 1×1.00

Vertical synchronization: off

FPS meter: on

Graphics settings

Graphics quality: high

Post Processing: Ultra

Particle Effects: Ultra

Textrures Quality: High

Anisotrpoic Filter Quality: High

Weapon Quality: Ultra

Shadow Quality: Ultra

A játékmódok közül kiválasztottuk a Custom Games-t, majd onnan egy Finland Team Deathmatch játékot indítottunk. Azért esett erre a pályára a választásunk, mert a nagy havas táj miatt eléggé megizzasztja a telefonokat. Nem is kellett csalódnunk benne. Ahogy elkezdtük a játékot, az átlag FPS mozgás közben 20-22 között ugrált, harc közben néha leesett 17-re is.

Adatkapcsolat

A telefon ismeri a/b/g/n, azaz a 2.4 és 5GHz-es WiFi frekvenciákat is, így ezzel nem lesz gondunk. Az 5GHz-es frekvencián elérhető legnagyobb sebessége 100Mbps. Bluetooth-ból 4.2-t támogat. A GPS pedig a GLONASS műholdakat is látja. Pár másodperc alatt 2 méteres pontossággal meghatározta a helyzetemet. A telefon két NANO SIM-et támogat, illetve az egyik helyére helyezhetjük a MicroSD kártyát. A telefont ellátták B20 támogatással is, így nem lesz gond a 800MHz-es LTE elérése sem.

A hívás minőségével nem volt probléma. Mi is és a vonal túlsó felén lévők is jól hallottak minket. És itt ébredtem rá, hogy erősebb a beszélgetési hangszórója, mint a Vernee-nek, ami kifejezetten jó hír.

Kamera

dsc06118.JPG

A hátlapi kamera fizikailag 16 és 0.3 megapixeles (interpolálva 21 és 2), így maximálisan 21 megapixeles képeket tudunk készíteni a hátlapi kamerával. Bár a telefon nyelve magyar, mivel a kamera alkalmazás nem a gyári Android részét képezi, így az angol nyelvű maradt, cserébe viszont sokkal több lehetőségünk van, hogy milyen módon készítsük el a képeinket.

A videó és fénykép mellett kipróbálhatjuk a FaceBeauty módot, ami kisimítja a ráncainkat, csak a képen a valóságban nem. Blur mód a defókuszos képek készítéséhez, Mono a fekete-fehér képekhez, egy Panoráma és egy PRO mód, ahol állíthatunk fehéregyensúlyt, ISO-t és az előre definiált fényességi módok között is választhatunk. Természetesen használhatunk különböző hatásokat is, mint a gyönyörű, elegáns, nyugodt, stb. módokat a képi hatások eléréséhez.

kamera.jpg

A képek készítésénél választhatunk még ZSD módot, sorozatfelvételt 40 vagy 99 kép készítéséhez. Van nekünk villódzás gátló, önkioldó, arcfelismerés, ki-be kapcsolhatjuk a fényképező hangját, ami nagyon pozitív dolog és elmenthetjük a képekhez a GPS információt is.

Videót maximálisan 4K felbontásban rögzíthetünk, itt is használhatunk GPS koordinátákat, tilthatjuk vagy engedélyezhetjük a kamera hangokat és ki/be kapcsolhatjuk a mikrofont. Viszont a fene tudja miért, a H.264-es kódolás mellett 3gp formátumban rögzíti a videókat. Fotó és videó üzemmódban is használhatjuk a HDR módot, viszont sajnos kimaradt a képstabilizálás.

Az elkészült képek egy kissé fakók, bár ebben a szürke hideg időben nem sok élénk színnel találkozik az ember. A vonalélesség jó, nem lesz azonnal olajfestmény szerű a kép, ha belenagyítunk. A fotók gyorsan elkészülnek, egyedül a portré módban készített képekre kell fél másodpercet várni. A portré mód, ahogyan azt sejteni lehetett, inkább tűnik szoftveres megoldásnak, mint fizikai mélységélességnek. A szoftveresen állítható defókusz csúszka segítségével lejjebb vehetjük a háttér mosásának hatását, ezzel sokkal “életszerűbb” képek készülhetnek. Makró fotókat egész jól lehet készíteni, a normál képek minősége nem kiemelkedő, de ha a számítógép elé leülve megszerkesztjük őket, akkor egész jól néznek ki.

img_20180116_090530.JPG

img_20180123_133812.JPG

img_20180123_134858.JPG

img_20180123_133824.JPG

A készülékben található akkumulátor mérete 4080mAh. Vegyes használattal, játékkal, böngészéssel, YouTube videó nézéssel öt és fél órát tudtunk kihozni belőle, folyamatos e-mail szinkronizálás mellett. A gyorstöltést támogató adapternek köszönhetően a telefont 10%-ról maximumra 1 óra 40 perc alatt feltöltötte. Nagyon fura volt, hogy a gyárilag mellékelt kábel 1 milliméterrel hosszabb, mint amiket használok. A számítógéppel csak a gyári kábelével tudtam összekötni a telefont, se a Blitzwolf kábele, se semelyik másik kábellel nem sikerült. Ez azért egy kicsit furcsa volt.

Mi a különbség a Vernee MIX 2 és az OUKITEL MIX 2 között?

dsc06124.JPG

Gondolom, erre nagyon sokan kíváncsiak vagytok. Hardveresen azonos a két telefon, az OUKITEL 30 grammal nehezebb, és a Vernee megoldásában is elérhető a 6GB memóriával szerelt verzió. Az OUKITEL mellett szól, ami külön pozitívum volt számomra, hogy hiába itt is egy kis beszélgetési hangszóró kerül a kijelző fölé, az mégis hangosabb. A kijelző ugyanakkora felbontású mindkét készülékben, viszont, amit szeretek, hogy levehetem a fényerőt, hogy éjszaka ne zavarjon, ugyanakkor fényesebb is maximum fényerőn, mint a Vernee készülékén. Újabb az Android biztonsági frissítés és nagyobb a hátlapi kamera felbontása is.

Ezzel szemben a Vernee oldalán nem tudok sok pozitívumot felsorolni, lényegében azért, mert a két készülék szinte teljesen egyforma, az a pár apróság, ami felfedezhető, pedig az OUKITEL felé billenti a mérleg nyelvét. A Vernee fanok lehet megköveznek, de az Oukitel MIX 2-je jobban sikerült.

Szerencsére nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni, ha megszeretnénk vásárolni az OUKITEL vékony kijelzőkerettel ellátott készülékét. A 6 GB memóriával, 64 GB tárhellyel, B20 támogatással szerelt MIX 2, 199$-ba kerül, kék és fekete színben választható. Jó lehetőség a Belgium Registered szállítás, mi is így rendeltük a terméket és áfa/vám mentesen érkezett meg hozzánk.

20171213111230_55099_eredmeny.jpg

Az OUKITEL MIX 2 telefont itt tekintheted meg

Ha pedig inkább a Vernee MIX 2 tetszene, a 4GB memóriás verziót is, a 6GB memóriával szerelt készüléket itt találod. A G-W előjelű raktár EU raktárat jelöl, tehát innen áfa és vám mentesen vásárolhatod meg, ami nem egy rossz dolog.

Tetszett a cikk? Oszd meg, hogy más is olvashassa.

Ha tetszett a cikk,  Like-old az oldalt

Oszd meg barátaiddal Facebookon, Pinteresten, Twitteren hogy még több ember olvashassa ezt a bejegyzést

 

 

Megosztás

Hozzászólás