1487123041968173856.jpg

Régóta tervezem már, hogy beszerzek egy az otthonunk rendben tartását megkönnyítő robotporszívót, de mindig voltak ellentmondásaim a termékkategória iránt. Mivel ez is egy olyan dolog, hogy az ember csak akkor tudja levonni a konzekvenciát egy termékről, ha azt saját maga próbálja ki, így hát rendeltem egyet.

Kis hazánkban is sok gyártó terméke közül lehet válogatni, hát, még ha az ember olyan ambiciózus a külföldről rendelhető termékek iránt, mint én. Régóta lehet már hallani a Chuwi márkáról, akik jó ideje a táblagépeikről váltak itthon ismertebbé. Ehhez a vonalhoz tartozik az ILIFE, ami a Chuwi egy márkája.
Bevallom őszintén nem könnyű a választás a gyártó által kínált típusok közül sem. Alsótól a felsőkategóriás darabig van nekünk V1, V5, V5 Pro, V5S Pro, V7, V7S Pro és még nem ejtettünk szót az A és az X szériáról. Így kiválasztottam magamnak a „V” sorozatot, abból is az 5-ös széria legelső, legkisebb tagját.

 

Kicsomagolás

Az újrahasznosított karton, amit a futár hozott, rejtette magában a fehér színre festett, szintén papír karton dobozt, ami már az új szerzeményemet tartalmazta. Azon lepődtem meg, amikor már a szelektíven tárolható külső csomagolást akartam elhelyezni az erre kijelölt hulladék gyűjtőbe, hogy ez is az ILIFE által készített doboz. Tele volt a márka jelzésével és logójával rajzolva. Maga a csomag nem volt túlságosan nehéz, és amikor hazafelé battyogtam vele a munkából, mivel kénytelen voltam oda rendelni a csomagot, el is gondolkodtam rajta, hogy az eddigi rendben lezajlott rendelésekkel ellentétben, most biztos nem stimmel valami. A csomag méretéhez képest túl könnyűnek tűnt, hogy egy porszívót rejtsen magában. Otthon szerencsére kiderül, hogy a gyanúm teljesen alaptalan volt és még meg is lepődtem, hogy milyen „nagyra” tervezték az új takarító robotomat. 
Az egyszerű fehér dobozon, az elő és hátoldalon a termék felrajzolt képe mellett a főbb specifikációkkal találkozunk. Aki velem egyetemben nem tudta, ez a termék a gyártó Beetle szériájába tartozik, amit egy kis bogár alakú porszívó emel ki a leírás kontextusából.

Kiegészítőkkel jól el vagyunk látva. Kapunk egy 110-240V US szabványú töltő fejet, amihez be kell szereznünk egy átalakítót, hogy itthon is használni tudjuk. Kapunk még egy dokkoló állomást, négy darab műanyag szálas forgó seprűt. Három darab hepa filteres szűrőt, két darab felmosót, egy tisztító kefét, egy 3dl űrtartalmú por gyűjtőt, egy távirányítót, meg persze a hozzá való elemeket és egy jó hosszú leírást.

Tudtátok, hogy az első robotporszívó az Electrolux Trilobite volt, ami 1997-ben jelent meg? Ennek már 20 éve. Épp 13 éves voltam és bár nem nagyon emlékszem az akkori fontos dolgokra, de ebben az évben szenvedett vereséget Garry Kaszparov az IBM Deep Blue számítógépe ellen és ekkor mutatták be James Cameron Titanic c. filmjét is.

Amikor kiemeltem a dobozból a házunk tisztántartásának új alappillérét, amivel könnyebb lesz a porcicák távoltartása, egy kicsit meglepődtem. Nem egy óriási darab, de azt hittem, hogy kisebb szerkezet kerül a csomagba. Egy A4-es papírlap magasságánál hangyányival szélesebb ház 30 x 30 x 7 centiméter méretű, súlya a mérlegen 2.173 kilogrammot nyom. A kis kör formájú szerkezet egyszerű lekerekített formái nem csak a külső házon mutatkoznak meg, hanem a nyitófedél és a felette lévő kijelző határán is. Ha felülről nézzük, akkor sorban egy “clean” felirattal találkozunk, ami egyben egy érintés érzékeny gomb is. Mellette rejtettek el mindkét oldalon egy három LED-ből álló oszlopot, ami jelzi a töltöttség mértékét, amikor a robot a dokkolón van, illetve a takarítási funkciót. Mindezek mellett, a különböző LED-ek hibát is tudnak jelezni, ha valami gond lenne a gépünkkel. Ezt a használati utasításban található leírás alapján tudjuk értelmezni. Középen találjuk az “ILIFE” logót, a ház végénél pedig a “PUSH” feliratot. Benyomva, itt lehet felnyitni a hepa filterrel is ellátott porzsákot helyettesítő műanyag por gyűjtőt.

A ház oldala nekem sokkal érdekesebb volt. A gép elejétől egy félkörben, majdnem a közepéig egy fekete csíkban optikai szenzorok találhatók, ami hátul is folytatódik. Ez biztosítja, hogy ne menjen neki a falnak takarítás közben. Ha akadályt érzékel, akkor a gép lelassít és óvatosan közelíti meg a tárgyat, majd előtte 3 centiméterrel megáll és folytatja az útját más irányban. Mivel a gép tisztító keféi úgy lettek kialakítva, hogy hosszabbak legyen, mint ahová a gép teste befér, így a fal melletti részt is tisztán tartja, amikor elfordul mellette. Ezt segíti az a funkció is, amikor a fal mentén halad végig a kis robot. A szenzorok érzékenysége véges, a nagyobb méretű tárgyakat észre veszi, de mondjuk egy vékony szék láb már kifog rajta. De nem bízták a véletlenre a mérnökök és nem hagyták annyiban a dolgot, így a gép elejére egy ütközőt építettek, ami végig fut az elülső részen. Így ha valamilyen tárgy, ami alacsonyabb, mint ahol az érzékelők elhelyezkednek vagy, mint az én esetemben is, sok szék lába között kell lavíroznia a gépnek, akkor ha a tárgyhoz hozzáér az ütköző, először tompítja a koppanást, másodszor jelzi a robotunknak, hogy akadállyal találkozott és más irányban folytatja a munkát. Nézd meg a róla készült videót, ahol működés közben láthatod.

 

Olvastad már a Heti szemezgetőt?nevtelen2_1.jpg

Oldalt találunk még rajta egy kapcsolót, amivel teljesen áramtalaníthatjuk, illetve egy töltő csatlakozót, ha nem a dokkolón kívánjuk tölteni az eszközt. A gép alja sem faék egyszerűségű. A középen található jobb és baloldalon lévő kerekek mozgatják a kis szerkezetünket, felette vannak a forgó seprűk. E kettő között a szívó nyílás. Felette szintén egy kereket látunk, két oldalán pedig a dokkolóról való töltést segítő érintkezőket. A kerekek mögött, öt-öt bordázott nyílás a levegő kifújásához és a felmosó felerősítéséhez szolgáló lyukak. Alulra is szereltek érzékelőket, aminek az a funkciója, hogy ha például egy emeleti szobában van dolga és például a lépcső szélére ér, automatikusan megáll, nehogy leessen.

 

A nagy próba

Mielőtt kipróbáltam, feltettem a töltőre, ahogy a leírásban is szerepelt. A beépített akkumulátor 2600mAh teljesítményű. A teljes feltöltéshez 280 percre van szüksége, ami nem kevés, de nem hiszem, hogy többször használnám egy nap, mint amennyit kibír egy feltöltéssel. Ha az akkumulátor maximálisan fel van töltve, akkor 130 perc időtartamú takarítást tud elvégezni. Ez a gyártó által ígért adat alapján egy 120-150 négyzetméteres terület tisztítására elegendő. Bekapcsolni a távirányítóval, illetve a porszívón található “clean” gombbal lehet, ilyenkor készenlétbe helyezi magát és várja a további utasítást, ellenkező esetben 15 másodperc elteltével kikapcsol. Az előző gomb ismételt lenyomásával elindul egy általam teljesen véletlenszerűnek ítélt úton. A távirányítóval különböző tisztítási módokat választhatunk ki. Ilyen az alsó gombsoron található körkörös tisztítás, ilyenkor egy kis körben kezd el forogni, egyre nagyobb köröket leírva. A másik ilyen funkció a fal széleinek, sarkainak tisztítása. Ilyenkor elindul egy irányba, amíg egy falhoz vagy hosszú egyenes szakaszhoz nem ér és mellette haladva leköveti az irányát. Érdekes volt nézni, ahogy a konyhaszekrény mellett, szinkronban haladt a sarokig, majd folytatta útját a fal mellett. E két gomb között találjuk a ház ikonnal ellátott gombot. Ennek hatására a gép nagyon lassan haladva visszamegy a kiindulási ponthoz és automatikusan rááll a dokkolóra. Láttam már egy-két dolgot az életemben, de olyan lelkesedéssel néztem, ahogy megtalálja merre kell mennie. Ha túl messze van, akkor először össze-vissza botorkál, amíg a dokkolója közelébe nem ér, de utána irányba áll és egyenes vonalban rááll. Próbáltam átverni, amikor egyenesen haladt előre a töltőjéhez, kicsit félre húztam a dokkolót, de simán vette a lapot, irányt váltott és már az új helye felé ment tovább. Leírni egy dolog, ezt látni kell, érdekes dolog. A távirányítón találunk még egy idő beállítására szolgáló gombot és egy “plan” feliratút. Utóbbival lehetőség van rá, ha a pontos időt beállítottuk, időzítsük, hogy mikor kezdje el a takarítást. Ez akkor jöhet jól, amikor elmegyünk dolgozni. Beállítjuk, hogy mikor kapcsoljon be és kezdje meg a takarítást, végeztével pedig visszaáll a dokkolójára. Működés közben nem annyira hangos, mint a hagyományos porszívók, de az 55dB erősség mellett, nem biztos, hogy nyugodtan tudnék aludni. A távirányító gombjai arra is módot adnak, hogy manuálisan irányítsuk az eszközt, ahogy a videón is látható. A négy irányú nyilakkal lehetőség van rá, hogy egy adott szakaszt gyorsan feltakaríttassunk vele.

dsc04238.jpg

A gép aljára feltehető mop nagyon jó nedvszívó, így benedvesítettem egy kis víz és felmosó folyadék kombójával és úgy küldtem el első útjára. Van egy kis helyiségünk, ami kb. 6 négyzetméteres, ott próbáltam ki először. Azt vettem észre, hogy a sarkokban nem tud 100%-os munkát végezni, illetve, a bútorok mellett 2-3 centiméteres területeket hagy ki, ahogy próbál fordulni a helyes irányba. A kábelekkel meggyűlik a baja. Ha sok madzag fekszik a földön képes elakadni benne. Ugyan ez a helyzet a rongyszőnyegekkel. Mintha direkt kereste volna, hol “haraphat” bele. Ilyenkor maga alá gyűri és könnyen elakad. Egy kevés hasztalan próbálkozás után feladja, lekapcsolja magát, hogy ne történjen semmi baja a motornak és a kerekeknek, majd csipogó hangjelzéssel közli velünk, hogy valami baj történt. De nem fogott ki rajtam. Felvettem a takarítás idejére a földről a rongyszőnyeget és jól kiráztam a helyén, hogy legyen mit takarítania. Amikor végzett, visszaraktam. Sajnos ez az egyetlen rákfenéje ennek a termékkategóriának, kénytelenek vagyunk miattuk rendet tartani a dolgaink között, hogy gond nélkül tudjanak takarítani. A másik hosszú, csavart szálú szőnyeggel nem volt gondja, mivel azt nem tudta maga alá gyűrni. Maximálisan 1.5 centiméteres magasság az, amin probléma nélkül át tud haladni. Egyszer megpróbálkozott felmenni az állólámpám talpára, de mivel a pereme is magas és még emelkedőre is kellett volna mennie, így fenn is akadt rajta. De aztán addig forgolódott, hogy lemászott róla. Ahol küszöb van, ott annyival nehezebb a dolgunk, hogy szobánként arrébb kell tennünk a robotot. Ha számszerűsítve kellene megadnom, hogy mennyire sikerült kitakarítania a kis helyiségemet, akkor azt mondanám, hogy úgy 80-85%-ban. És később a lakás többi részén is hasonló hatékonysággal járt el. A morzsákat, szöszöket, pormacskákat, hajszálakat olyan játszi könnyedséggel szívja fel, hogy öröm nézni. A kisebb, kőre lecseppent foltokat, a benedvesített mop fel tudja mosni, de a makacsabb szennyeződés likvidálására már ránk lesz szükség. Ahogy a takarítással végez, automatikusan visszaáll a dokkolóra.

Az otthoni takarítás mértékét könnyen le lehet redukálni a kis robottal, persze ez attól is függ, hogy mekkora a lakásunk/házunk. Használata mellett sokkal kevesebbszer kell majd takarítanunk. És nem azt mondom, hogy tökéletes munkát végez, de szerencsére nem kell eltölteni X órát azzal, hogy minden kis részt felsöpörjek vagy porszívózzak. És pont az jutott eszembe, hogy ez segítség lehet az idős embereknek is, hogy valamennyire segítsen tisztán tartani a lakást. Megérte megvásárolni. Szerencsére olyan sok féle-fajta típus van, hogy mindenki megtalálja a magának valót, a legolcsóbbtól a legdrágábbig. Egyetlen rossz szót sem tudnék mondani a termékről. Talán azt, hogy miért nem ingyen van. És, hogy a cikk írás pillanatában miért olcsóbb a V5 Pro, aminek külön víz tartálya is van, mint a sima V5, amit magamnak vettem?! Nem értem…

 

 

Ha megtetszett a termék, itt megtekintheted

Itt a többi robot porszívot tekintheted meg, ahol az olcsótól a drágáig mindent megtalálsz

Az ILIFE V1 most csak 69$ a ILIFEV1 kód felhasználásával

1487121386138839724_1.jpg

Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot 

Kattints a megosztásra, hogy még több ember olvashassa ezt a bejegyzést

Megosztás

Hozzászólás