Előre is elnézést, hogy egy kérdéssel kezdem ezt a mai posztot, de tegye fel a kezét az, aki még nem gondolkodott el azon, hogy amilyen műszaki cikkeket használ a mindennapokban, azok mennyi áramot használnak el töltésük során. Vagy nem volt kíváncsi, hogy amit egy gyártó ráír például egy telefon töltőre adatokat, azok megfelelnek-e a mindennapokban!?

Ha néha-néha neked is vannak ilyen kíváncsi pillanataid, akkor tudod mit? Ne tedd fel a kezed, inkább, ha már eddig eljutottál a szövegben, netán már olvastad egy korábbi posztomat, akkor jobb oldalt csatlakozz ehhez a kis közösséghez Facebookon és „tetszikeld” az oldalt. Köszi.



Gondoltam, hogy ha már egyszer rendeltem magamnak pár hete a telefonomhoz egy Orico töltőt, nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy az is és a többi eszközömnek is mennyi az energiafelhasználása. Ne tessék félre érteni, ezzel nem tudjuk a hűtőszekrény energiaéhségét felmérni. Ez csupán arra jó, hogy amin USB port van, annál az eszköznél meg tudjuk nézni, mennyi energiát fogyaszt. Ráaggathatjuk a pc-nk portjára, autós töltőre és amit rácsatlakoztatunk, meg tudjuk nézni mennyi a fogyasztása. Illetve mint ahogyan én is, nem egyszer kellett már egy ilyen kis kütyü, amikor a családban rakoncátlankodott egy telefon és nem akart rendesen tölteni, ilyenkor, mint egy szakember, meg tudjuk mondani általa, hogy „né má’ ez nem úgy működik, ahogy kellene….”
De mindezt félre téve… Csomagolásként egy átlátszó műanyag tokot kapott előlapnak, ami védi a kis eszközünket, mögötte pedig egy keményebb papír, amin minden információ megtalálható a kis cuccról, semmi csicsa. Nem is igazából fogyasztás mérő, hanem egy USB teszter. Méretre akkora, mint egy régebbi fajta, nagyobb méretű pendrive, 7.3cm x 2.3cm x 1.4cm. Elején és végén egy USB be és kimenet található, középen egy LCD kijelző, ahonnan az adatokat olvashatjuk le, mint, feszültség, áram, az eddig feltöltött kapacitás mAh-ban és az idő számláló. Jobb oldalán egy reset gomb található, ammellyel nullázhatjuk a töltési idő mérését. Támogatja a Qualcomm féle Quick Charge technológia 2.0 számú tagját. Segítségével gyorsabban tölthető az erre képes telefon.
A bemeneti / kimeneti feszültség: 4-20V (1% -os pontosság) között,
Bemeneti / kimeneti áramerőssége: 0-3A (1% -os pontosság) között mozog.

Nagyon nem találkoztam a közvetlen környezetemben olyan eszközzel, ami ezt meghaladná, de mint tudjuk a technológia fejlődésével egyre több ilyen eszköz lesz. Feszültség és áramerősség megjelenítése: 0.01 egységenként. Csatlakoztatható akkumulátor kapacitás: 0-99999mAh. Töltési idő számláló: 0-99 óra között, percenkénti kijelzéssel.
Én speciel az Orico töltőmmel próbáltam a telefonomhoz kötve, amivel látható volt, hogy a gyári töltő 5V-ja helyett, 9V-ot ad le, de alacsonyabb áramerősséggel. Ekkor a telefonom ki is írta, amit eddig nem láttam, mióta megvan, hogy „gyors töltőhöz csatlakoztatva”. Az Acer tipusú táblagépem 4960 mAh akkumulátorát, gyári 5V-os töltőjével és 2 Amperével, ezzel mérve 2óra 57 perc alatt töltött fel úgy, hogy nem volt nullán az akkumulátor, hanem volt benne egy kis kakaó. Ahogy a töltés vége felé közeledett, vettem észre, hogy a feszültség változatlan maradt 5,17-5,25 között, de az áramerősséget levette a töltő 0,7-1A közé.

Ha valaki tisztában akar lenni a körülötte lévő eszközei fogyasztásával, akkor nagyon tudom neki ajánlani. Nekem nagyon tetszik.

Megosztás

Hozzászólás